Victoria Terrasse. Foto: Trond Joelson

Historiske bygg åpnes i helga

Nå kan nysgjerrigperer besøke Ibsens arbeidsrom, Gestapos hovedkvarter fra krigen, et sinnssykeasyl fra gamle dager, innsiden av tidligere norske fengsler og mye mer.

Denne helga arrangerer Statsbygg åpne hus-arrangement over hele landet. Da slipper de folk inn i en rekke historiske bygninger de tar vare på og gir gratis omvisning.

I Oslo åpnes blant annet Victoria terrasse. I det flotte boligkomplekset bodde Henrik Ibsen i første etasje, og hans arbeidsværelse og trappeløpene er fredet av Riksantikvaren. Bygningens navn fikk med historien en grusom klang etter at Gestapo og Sicherheitsdienst hadde hovedkvarter der under andre verdenskrig. Noen av fangene som ble fraktet dit, valgte å kaste seg i døden ut av vinduene heller enn å gå gjennom avhør og tortur i den beryktede kjelleren.

Kongelig

Statsbygg har tatt vare på kulturhistoriske eiendommer over hele landet i over 200 år. Bakgrunnen er behovet for å bygge en nasjonal identitet, som vokste fram da Norge ble en egen nasjon i 1814.

Når de åpner dørene kommende helg, inkluderer det kjente bygg som Stiftsgården i Trondheim og Gamlehaugen i Bergen, som begge fungerer som kongeboliger når medlemmer av kongefamilien er på besøk.

I Stavanger vises blant annet Arkeologisk museum, som opprinnelig var bygd som meieri. Men også mørkere deler av vår nasjonalhistorie kan besiktiges. Bastøy fengsel i Horten ble kalt «Opdragelsesanstalt for forsømte Gutter», men var mest beryktet for et hardt straffesystem og brutal behandling av guttene. Ille var også behandlingen av sinnslidende, som skulle innesperres og overvåkes. Datidens syn illustreres ved at asylet i Trondheim ble kalt «slaveriet på Skansen».

Nøyaktig en meter

Flere av bygningene er av nyere dato, som ulike høyskoler landet rundt og kulturbygg. Et av Europas mest avanserte bygg er Justervesenets bygg på Kjeller fra 1997, designet for nøyaktig måleteknikk, og hjem for prototypene av kiloen og meteren.

Nyere historie blir tema for omvisningene i regjeringskvartalet i Oslo. Naturlig nok vil hendelsene 22. juli 2011 stå sentralt. Etter bombeeksplosjonen der har Høyblokka, et av Oslos første høyhus, blitt stående som et tomt skall. Det blir også omvisning i Regjeringsbygg 4, R4, som også ble sterkt skadd under terrorangrepet for fem år siden. Under omvisningen får besøkende komme opp på taket og se omfanget av bombeangrepet.