Takstmenn slår seg sammen

To av landets tre største takstorganisasjoner slår seg sammen fra nyttår. Det er en fordel for alle som skal kjøpe eller selge bolig, mener Norges Takseringsforbund (NTF).

Takseringsforbundet, som organiserer drøyt 900 takstmenn, vil etter samordningen med de rundt 300 takstmennene fra Norsk Byggvurdering og Takstinstitutt (NBT) representere tre fjerdedeler av alle takstmenn i Norge. Samordningen vil gjøre det enklere å sammenligne takster. Det skaper større forutsigbarhet og trygghet for alle som er involvert i en bolighandel, sier administrerende direktør Arne Støbakk i Norges TakseringsForbund.

Helt i tråd

Boligtakstutvalget, som la frem sin rapport tidligere i høst, foreslo godkjenningsordninger for å sikre takstmennenes kompetanse, og boligsalgsrapporter som gir bedre informasjon enn de tradisjonelle tilstandsrapportene. Vi stiller oss positive til begge deler og mener det grepet vi nå gjør er i tråd med disse målene, sier Sture Pettersen, administrerende direktør i NBT. Etter sammenslåingen vil takstmennene som tilhørte NBT bli godkjent etter de reglene som gjelder i NTF. Også vedlikeholdet av takstsertifikater vil skje etter samme regler.

Forankring

Det er de ekstraordinære generalforsamlingene i NTF og NBT 16. desember som tar den endelige beslutningen om samordning. I mellomtiden orienteres samarbeidspartnere som Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Norges Eiendomsmeglerforbund og Huseiernes Landsforbund. Også forsikringsbransjen, Forbrukerrådet og andre offentlige organer blir informert. Det er viktig å sørge for solid forankring av det som skjer hos alle grupper som berøres av takstfolkenes arbeid, sier Støbakk. NITO-Takst, som organiserer takstingeniører, er foreløpig ikke med i samordningen. Vårt ønske er å få til en helhetlig løsning som også omfatter NITO, sier Arne Støbakk.

Samordner skoler

De to forbundene har til nå drevet hver sine skoler. Norges Takseringsforbund har utdannet takstmenn gjennom Eiendomsakademiet AS, mens NBT har drevet Norges Eiendomshøyskole. Begge skolene videreføres i en samordnet form.