Gode utsikter for bygg og anlegg

Den norske byggenæringen er inne i en god periode, og det skal bli enda bedre.

I store deler av landet er det nå godt med oppdrag å ta tak i, og dette gjelder ikke minst innen boligmarkedet og samferdselssektoren. Det høye aktivitetsnivået gjør at 2016 kan gå inn som et av de bedre årene på lang tid. Nå er det samtidig slik at forskjellene mellom ulike deler av landet aldri har vært større, men også der man har merket oljenedgangen hardest, er det flere tegn til at aktiveten tar seg opp.

Vi skal også huske på at selv om det har vært mye snakk om en brems i den norske økonomien, har dette i liten grad slått merkbart inn andre steder enn på Sør-Vestlandet og deler av Møre og Romsdal. Her skal man også tenke på at disse områdene gjennom år har hatt en rekordvekst i aktiviteten, så nivået er fortsatt høyt. Og mer skal det bli.

På Prognosesenterets fagseminar nylig kom det frem at boligbyggingen i Norge er i takt med land med det dobbelte av det norske folketallet, og på anleggssiden er vi på høyde med 15 millioner mann sterke Nederland. Det sier litt av hva om rører seg inn bygg og anlegg om dagen. Og det stopper ikke med dette – de aller fleste spår en økning for neste år.

Veidekke sier i sine prognoser at det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet vil få en investeringsvekst på fire-fem prosent for årene 2016 og 2017 - med bolig og anlegg som lokomotivene. Det betyr at vi i Norge også vil ha meget god fart inn i 2017. I Sverige venter man forøvrig en enda sterkere vekst fra et allerede skyhøyt nivå – så i nabolandet er det nå rekordnivåer for den svenske byggenæringen.

Det høye aktivitetsnivået innen bygg og anlegg på norsk side av grensen sier at det dermed også står bra til for den generelle økonomien. Boligbehovet er stort en rekke steder i landet, og det er ingenting som skulle til at dette markedet skulle stoppe opp de nærmeste årene. Infrastrukturutbyggingen vil definitivt også bare øke på i tiden fremover - uansett hvem som skulle stå igjen som vinner etter valget neste år. Behovene er store innen flere sektorer, det gjelder ikke bare vei og bane – men annen infrastruktur som vann og avløp for å nevne noe. Dette er utbygginger som kommer uavhengig av konjunktursvingninger.

Vi er derfor meget positive med tanke på oppdragsmengden til den norske byggenæringen. Men det er selvsagt viktig å huske på at selv i oppgangstider er det ingenting som kommer av seg selv. Konkurransen er knallhard, og det er de flinkeste som vil stå igjen med de beste marginene. Det er jo slett ikke slik at det nødvendigvis er i oppgangstider man sitter igjen med den beste bunnlinjen.