Kunnskapsminister og leder av Høyres programkomité, Torbjørn Røe Isaksen (H), nøyer seg ikke med 50 færre kommuner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høyre-komité vil fastslå tvangssammenslåing

Høyres programkomité vil fastslå at det er Stortinget, ikke lokalsamfunnene, som bestemmer om kommuner skal slås sammen.

Per i dag har ikke partiet noe om hvem som til slutt bestemmer om kommunereform i sitt program, men i forslaget til nytt partiprogram skjerpes punktet om kommunesammenslåing, skriver Dagens Næringsliv.

Programkomiteen vil legge fram at «Høyre mener Stortinget har et overordnet ansvar for å sikre at Norge har en hensiktsmessig forvaltningsstruktur og i siste instans må avgjøre størrelse, og antall kommuner og regioner».

Leder i Høyres programkomité, Torbjørn Røe Isaksen, sier at reformen må fortsette, og at den ikke er ferdig med 50 færre kommuner.

– Om nødvendig må Stortinget gjøre vedtak om å slå sammen kommuner, sier han til avisen.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen hevder Høyre med dette erkjenner at de ikke har oppnådd resultatene som regjeringen ønsket.

– Nå virker det klart at Høyre vil å innføre tvang for å oppnå alle de kommunesammenslåingene partiet egentlig ønsker seg. Dette står i sterk kontrast til hva Stortinget og hva fagstatsråden selv har sagt, nemlig at kommunereformen skal baseres på frivillighet, sier hun.