Ekstremregnet på Vestlandet avlyst – ingen rekord

Det kom rikelige mengder nedbør over Vestlandet onsdag ettermiddag, men da det verste hadde gitt seg, kunne bergenserne konstatere at det ikke engang ble satt noen rekord.

– Det har kommet brukbare mengder regn på enkelte målstasjoner. Men vi snakker jo om Vestlandet her, hvor folk er vant til at det regner. Det skal nok litt mer til enn dette for å gjøre inntrykk, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til NTB.

I løpet av en ettermiddagstime ble det ved målstasjonen i Austevoll sør for Bergen målt 15 millimeter regn, ved Kvam ble det målt 12 millimeter i løpet av like lang tid. Det er mye, men ikke ekstremt – spesielt ikke på Vestlandet, altså.

Sendte OBS-varsel

Onsdag morgen gikk Meteorologisk institutt ut med OBS-varsel for Vestlandet, med advarsel om at det i løpet av noen timer skulle komme opptil 60 millimeter regn. nedbørsmengdene ville bli store nok til å utløse jordskred, flom og overflatevann.

– Vi snakker ikke om ekstreme mengde, nei. Det endelige omfanget får vi vite i 20-tiden. Det vi har så langt, er bare enkelte timemålinger, sier Granan.

Det verste gikk sør

Varselet gjaldt for Boknafjorden i sør til Sognefjorden i nord. Det slo ikke til. Ved 15-tiden var det verste regnværet over. Fra klokken 08-14 i dag falt det 22 millimeter regn. Det er ikke rekordmengder i Bergen, konstaterer Bergens Tidende.

– Det verste ser ut til å ha gått sør for oss. Det var blant annet kraftig torden i Sunnhordland. Nå er nedbøren på vei mot Hardanger, sa statsmeteorolog Jann Arnetvedt ved værvarslinga på Vestlandet.