Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

Kraftig fall i sysselsetting blant unge

På ett år er det blitt 22.000 færre unge i arbeidslivet. Et tøffere arbeidsmarked gjør at flere studerer – og de studerer lenger.

Blant dem som er mellom 15 og 24 år gamle har sysselsettingen falt med 22.000 det siste året, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), ifølge Aftenposten.

– Nedgangen i sysselsettingen kommer spesielt i aldersgruppen 20-24 år, og den kommer hovedsakelig i gruppen som er i heltidsjobb, opplyser seniorrådgiver Erik Horgen i SSB.

Samtidig som færre er i jobb, er det flere som oppgir at de er under utdanning, viser arbeidskraftundersøkelsen fra SSB. Statistikerne sier de har sett lignende tendenser i andre perioder med lavkonjunktur. Også BI-professor Hilde C. Bjørnland tror de to tingene henger sammen.

– Min gjetning er at nedgangen i sysselsatte skyldes at det er blitt vanskeligere å få jobb. Det gjør at flere velger å ta utdanning, sier Bjørnland, som er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi. Hun oppfordrer studentene til å være bevisste når de velger utdanning.

– Det er viktig at de tar den riktige utdanningen og ikke bare driver rundt på universitetene eller høyskolene fordi de ikke fikk den jobben de ville ha, sier hun.