Fabrikksjef Jan Dag Aaen (t.v.) viste fram den nye fabrikken i Stjørdal, som er oppgradert til Europas mest moderne glassullproduksjon. Her sammen med olje- og energiminister Tord Lien og administrerende direktør i Glava, Jon Karlsen. - Når du kan lade elbilen på energien du sparer ved å etterisolere ytterveggene, da blir energisparing veldig tydelig for folk, uttalte olje- og energiministeren.

- Isolering kan bli viktigere i årene framover

– Det er viktig at folk forstår hvorfor energibruken i boliger må ned, sa olje- og energiminister Tord Lien da han besøkte Glava mandag. 

Mandag møtte statsråden Glava på fabrikken i Stjørdal for å diskutere hvordan leverandører av isolasjonsprodukter kan bidra til å redusere energibehovet i eksisterende bolighus.

– Det er veldig mye snakk om hva solcelle og annen ny teknologi kan gjøre for å redusere energibehovet. Isolasjon har i så måte druknet litt i den store ”hypen” av ny teknologi, sa statsråden.

– Utfordringen er effektubalansen og de store toppene.

Tord Lien mener isolasjon kan ha en viktig rolle for å løse utfordringen med å redusere energibehovet i norske boliger i årene framover.

– Det er viktig at folk forstår hvorfor energiforbruket i boliger må ned. Isolering av bolig er et enkelt og fornuftig grep for å nå det vedtatte målet om å redusere energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh innen 2030, sa Lien.

– Det er flott at det endelig er satt et mål, mener Jon Karlsen, administrerende direktør i Glava. Han er allerede godt forberedt på at etterisolering av eldre boliger vil bli et viktig tiltak.

– I perioden fra klimaforliket i 2008 og fram til nå har vi gjort mye. Vi har trodd og ment at energieffektivisering og isolering blir viktig. Derfor har vi gjort investeringen i ny fabrikk i Stjørdal, bygd med energieffektive løsninger med støtte fra Enova. Vi har satset på kompetansebygging gjennom vårt datterselskap Bolig Enøk AS, blant annet med kurs og opplæring av energirådgivere i samarbeid med Enova. Det er samtidig jobbet innovativt for å utvikle produkter som isolerer best, forklarer Karlsen.

Han peker på at Enova har igangsatt intensiver som har gitt gode resultater for tiltak i industrien, mens det foreløpig er få tiltak som har gitt store utslag for

energieffektivisering i eksisterende næringsbygg og boligbygg.

– Nå må det legges trykk på denne satsingen. Vi står klare. Vi vil gå i dialog med Enova for å finne fram til virkemidlene og bidra med prøveprosjekter som kan få dette markedet til å virke, sier Karlsen.

Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova, mener det er komplekst å finne fram til virkemidler som er attraktive nok - og ikke for attraktive.

– Vi har i dag ordninger som gir støtte til helhetlig renovering. Fortsatt mangler det kompetanse i bransjen om energieffektivisering, som gjør at det ikke blir etterspørsel, mener Kvam, og forsikrer at Enova tar energieffektivisering i boliger på alvor.

Olje- og energiminister Tord Lien besøkte Glava for å snakke om behovet for å redusere energibruken i boliger. – Vi er klare til å bidra, sier administrerende direktør Jon Karlsen.