Har levert innen planarbeidet

Fredag la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner frem sine forslag til endringer i plandelen av Plan- og bygningsloven, som nå sendes til Stortinget. Disse forslagene er godt nytt for byggenæringen, og kan være med på å sikre raskere og bedre planbehandling rundt om i landets kommuner – som igjen kan føre til raskere igangsetting av boligbyggingen.

Forenklinger innen planarbeidet er noe som har stått høyt på ønskelisten til aktørene i byggenæringen i flere år, og det er derfor ikke rart det var stor interesse rundt forslaget som ble sendt på høring i fjor høst. En lang rekke organisasjoner og virksomheter kom med innspill. Byggenæringen var i hovedsak fornøyd med forslaget som ble sendt på høring i fjor, og heldigvis var det derfor ikke de store endringene å spore i innstillingen som nå er på vei til Stortinget for behandling.

Forslagene innebærer at det legges opp til en mer effektiv og raskere behandling innen planarbeidet. Blant annet legges det opp til at det skal bli enklere å endre og oppheve arealplaner. Dette vil for eksempel gjøre det langt lettere å omregulere et areal til barnehage eller øke etasjeantallet og graden av utnytting av en tomt. Dette vil kunne gjøre det behandlingen av denne typen saker i kommunene langt raskere og vil dermed selvsagt også kunne føre til at utbyggerne kan komme raskere i gang med byggearbeidet, noe som også vil komme kundene til gode. Spesielt positivt er det også at det legges opp til et tettere samarbeid mellom forslagstiller og kommunene.

Det er derfor ikke overraskende at forslagene ble møtt med mange gode ord fra næringens organisasjoner etter at innstillingen ble lagt frem fredag. Det ble pekt på at dette vil kunne gi en mye bedre hverdag for partene på begge sider av bordet. Det er derfor helt på sin plass å gi departementet skryt for arbeidet som er gjort i denne saken, og Sanner har gjort som han har lovet med å effektivisere Plan- og bygningsloven. Det er ikke slik at man er i mål på alle punktene, men dette er mer enn en god start – man er nå kommet et godt stykke på vei. Vi håper derfor at det gode effektiviseringsarbeidet også forsetter i tiden fremover.

Etter planen skal proposisjonen, 149 L, opp til behandling i høstsesjonen på Stortinget, og vi håper derfor de nye reglene trår i kraft fra 1. januar 2017.