Mend en sterk fornybar kraftsektor, kan Norge spisse innsatsen på grønn næringsutviklingen i sterkere grad enn andre nasjoner, tror Elektroforum. Illustrasjonsfoto.

- Grønn næringsutvikling kan skape 16.000 nye arbeidsplasser

Mens andre nasjoner sliter med å skape en fornybar kraftsektor, kan Norge konsentrere sin innsats på grønn næringsutvikling innen transport, bygg og industri, mener Elektroforum.

Elektroforum

Elektroforum ble stiftet i 1992 og består av følgende organisasjoner: Elektroforeningen (EFO), Industriens forening for elektroteknikk og automatisering (Ifea), Energi Norge, Nelfo, Norsk Industri og Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). Medlemsbedriftene har til sammen ca. 200 000 årsverk.

- Her finnes det allerede i dag et potensial for lønnsom næringsutvikling som i sum vil kunne utløse over 16.000 nye arbeidsplasser, skriver Elektroforum i sitt innspill til industrimeldingen og regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft.

Innspillet, i form av en rapport, blir tirsdag formiddag overrakt til næringsminister Monica Mæland under åpningskonferansen på Eliaden.

I rapporten har Elektroforum forsøkt å identifisere viktige utviklingstrekk og norske konkurransefortrinn som til sammen kan gi Norge et forsprang i det globale grønne skiftet som klimamålet i Paris-avtalen krever.

- Norsk økonomi har, ved siden av stor tilgang på ren og fornybar energi, et konkurransefortrinn i høy effektivitet og produktivitet, faglært arbeidskraft, høy teknologisk kompetanse og en sterk tillits- og samarbeidskultur, mener Elektroforum.

- Dermed ligger det en stor mulighet for oss i å utnytte de store, internasjonale trendene som urbanisering, automatisering, digitalisering, teknologiutvikling og delingsøkonomi. Da kan vårt hjemmemarked bli et fremtidslaboratorium for grønn næringsutvikling, tror organisasjonen.

Medlemmene i Elektroforum har selv etablert en rekke initiativ for å realisere mulighetene, men disse initiativene vil i samspill med forutsigbare politiske rammebetingelser kunne akselerere det grønne skiftet, tror Elektroforum.

- Rapporten inneholder derfor en konkret strategi for hvordan myndighetenes rammebetingelser kan ta oss enda nærmere et lavutslippssamfunn som møter Norges internasjonale klimaforpliktelser og som bidrar til en styrket, bærekraftig norsk økonomi, skriver Elektroforum i en pressemelding.