Hyttefeberen

Lave renter, god økonomi og ønsket om et sted for seg selv på fjellet eller ved sjøen, fører til at interessen for hyttedrømmen er rekordstor.

Prognosesenterets tall viser nemlig at interessen for hytter er enorm her i landet. Hele 113.000 nordmenn er nå ute etter å kjøpe hytte. På samme tid i fjor var dette tallet 60.000, og i høst 90.000. Økningen har dermed vært kraftig, og doblingen i hytteinteressen viser at nordmenns søken etter hjem nummer to blir stadig større.

Interessen er stor både for hytter på fjellet og ved sjøen. Ved inngangen til sommeren er det selvsagt mange som ønsker et nytt sommersted. Her er tilbudet noe mer begrenset enn på fjellet. Det er knapphet på tomter og prisene stiger, ikke minst for de noe mer luksuriøse variantene. For en hytte med riktig beliggenhet og god standard flyr millionene raskt.

På fjellet er mulighetene litt flere og i alle prisklasser. Det er fortsatt et enormt tilbud på tomter i ulike deler av landet, og utbyggingen går nå unna i rekordfart mange steder - og flere utbyggere melder om meget god omsetning på tomtene. Enkelte steder har prisnivået kommet rimelig høyt opp, men det ser likevel ut til at kjøpegruppen er til stede. Prisklassen fra én til to og en halv million kroner ser ut til å ha den største kjøpegruppen.

Det er nok flere årsaker til at hytteinteressen er rekordstor. Aller viktigst er kanskje det lave rentenivået, som gjør at mange nå får mulighet til å realisere hyttedrømmen. De fleste som har en rimelig trygg jobb kan også skilte med god økonomi. For selv om forbruket er stort, er det også mange som har vært flinke til å spare, og da åpner det nå seg mange investeringsobjekter. Bjørn Erik Øye peker i en artikkel i Bergens Tidende også på at den stadige urbaniseringen gjør at mange ønsker seg et hjem nummer to med mer plass og frihet enn en trang leilighet i byen kan tilby. Vi bor stadig tettere i de store byene, noen som naturlig nok også vil føre at vi ønsker å leve med større plass rundt oss i helgene. Med en solid økonomi er det nå nå veldig mange som får mulighet til å realisere disse helge-drømmene.

Sannsynligvis er dette en trend som bare vil fortsette. Det betyr at vi står foran en vedvarende høy aktivitet, og da nok aller mest på fjellet. Det betyr at det her ligger store muligheter, både for de lokale håndverkerne, men også for hele verdikjeden i byggenæringen. For utbyggingen skjer i alle prisklasser og størrelser. En rekke av de større boligkjedene har allerede hyttemarkedet som en stor del av sin omsetning, og det vil helt sikkert også langt flere boligaktører se enda nærmere på i tiden fremover. Her ligger det selvsagt også et stadig økende marked for de ulike leverandørene – og det er jo slik at de fleste forventer minst like god standard på hytten som i leilighetene i byen.