Arbeidslivskriminalitet også i distriktene

Kampen mot arbeidslivskriminaliteten pågår for fullt. Frem til nå har mye av dette arbeidet vært konsentrert i og omkring de større byene. Men det er naivt å tro at dette ikke også foregår over hele landet.

Det er nemlig ikke slik, dessverre kan man kanskje si, at dette fenomenet er noe som kun angår de større byene. Arbeidslivskriminalitet samt svart arbeid er nok mer utbredt enn vi liker å tro, og de som virkelig går inn for å svindle og lure, vil også finne muligheter utenfor de største tettstedene - kanskje spesielt nå som dette er kommet langt høyere opp på dagsorden.

Etter at man for et par år siden virkelig slo alarm om det som foregår på mange av landets byggeplasser, har det blitt satt i gang flere tiltak, både fra myndighetene og fra næringen selv. Dette har gjerne også skjedd i samarbeid, og det er selvsagt positivt. Blant annet er det blitt opprettet flere sentre mot arbeidslivskriminalitet, noe som har bidratt til å bringe kampen ut over større deler av landet, og man har kommet tettere på problemene med lokale krefter, noe som har hatt god effekt.

Det betyr nok likevel ikke at man nå har overtaket på situasjonen. Arbeidslivskriminalitet er fortsatt en stor utfordring innen byggenæringen, og det er avgjørende at man ikke slakker av på innsatsen, men heller øker intensiteten i arbeidet. Det innebærer blant annet at sentrale myndigheter må komme enda sterkere på banen, og at man ikke glemmer ROT-markedet. Man må rett og slett sikre at man har de riktige verktøyene klare for å håndtere en massiv og målrettet innsats som virkelig vil gi resultater.

Distriktssekretær Agnes Norgaard i LO i Aust-Agder sitter i samarbeidsforumet for svart økonomi. De har henvendt seg til alle rådmenn på Sørlandet, som et bidrag i å kartlegge og stoppe utviklingen. Dette skjedde i januar i år, men ifølge NRK er det dessverre ikke mange kommuner som har svart på henvendelsene. Det er synd. Det er viktig at de mange offentlige byggherrene her går foran og viser at de virkelig tar ansvar og er en aktiv bidragsyter til å bli kvitt problemet.

Da er det ikke nok å si at arbeidslivskriminalitet er uønsket, men man må gjennom handlinger aktivt bidra til å synliggjøre utfordringen som faktisk ligger i dette. Det betyr å samarbeide tett med andre aktuelle instanser, noe som er helt nødvendig. De aktørene som jobber med å få innpass i det svarte markedet jobber smart, og er ikke enkle å stoppe. Da må også alle gode krefter jobbe sammen for å utveksle erfaringer og dermed gjøre det så vanskelig som mulig for kjeltringene å vinne frem. Vi håper derfor både kommunene på Sørlandet, og over hele landet, følger opp initiativet fra samarbeidsforumet. Landets kommuner er en enormt viktig innkjøper som har stor makt, og denne makten må brukes riktig.