Husk den glemte fasaden

Nå på vårparten er det mange som skal ta den årlige hussjekken eller en skikkelig gjennomgang på hytta. Som regel får de fleste av oss kun med seg forhold av kosmetisk art som er lett tilgjengelig.

Dermed er det veldig mange som ikke får med seg noe av det som kan koste oss aller mest – problemer med takkonstruksjonen.

Det er nemlig slett ikke uten grunn at taket kan karakteriseres som husets viktigste fasade, men samtidig også bygget glemte fasade. Så lenge man ikke merker at det drypper gjennom taket eller at man oppdager knust takstein på bakken når snøen er forsvunnet, får som regel taket klare seg helt på egenhånd uten nærmere tilsyn. Det er nå en gang slik at mange lever etter regelen "ute av syne – ute av sinn".

Men dette er ikke spesielt lurt – i hvert fall ikke om du eier en bygning som begynner å bli noen år gammel. Da kan det faktisk være betydelige skader på taket selv om du ikke merker dette med en gang. Det skal ikke store feilen på taket til før man kan oppleve relativt store skader i bygget. Det er nå en gang slik at om taket lekker vil det komme mange følgeskader – og de kan bli kostbare.

Alle har selvsagt selv et ansvar for å følge opp huset de eier, og dette inkluderer også taket. Det er ikke nok å stole på forsikringen. Så selv om taket ikke er så lett tilgjengelig som de andre husfasadene vil det utvilsomt lønne seg å ta en årlig sjekk for å forsikre seg om at alt er som det skal.

Dette er også lurt på nyere hus. Vinteren i Norge kan gå hardt utover takene, og selv om et tak skal holde lenge om det legges riktig, kan det skje uforutsette ting. Og om ikke håndverkerne har gjort en god nok jobb, kan selvsagt problemet komme raskere enn de burde.

Det er av naturlige årsaker ikke alle som selv har mulighet til å komme seg på taket – men da er det viktig å få andre til å utføre denne sjekken.

Det er helt klart ikke bare privatpersoner som slurver med taksjekken – det er også mange proffe boligeiere som burde brukt flere ressurser på taket for å sikre verdien på hele bygget. Den norske takbransjen har i alle år jobbet for å få mer interesse rundt det å holde takene i bedre stand, men mye tyder på at det fortsatt er mye viktig arbeid som må fortsette for å få takfasaden frem av glemselen.