På bildet: Sigve Pettersen, Annika Trobäcker, Ragnhild Byrkjeland, Jean NIklas L’Orange, Øystein Handegaard, Kristin Omholt-Jensen, Pål-Robert Engnæs, Johan Røed, Kristoffer Løvbakke og Kim Jacobsen.

- Vi skal være en annerledes tech-bedrift

Programvareselskapet Rendra AS, som ble etablert i 2012, har lyktes med sin satsing inn mot byggenæringen, og har nå vokst til 12 ansatte.

Selskapet ble etablert i 2012 og produktet Rendra O er utviklet i nært samarbeid med og deltakelse i norske byggeprosjekter. Produktet er utviklet gjennom flere år, og de er nå i full gang med å lansere konseptet både i Norge og utlandet.

Daglig leder Kristin Omholt-Jensen kom inn som investor sammen med Pål-Robert Engnæs, og bidro med kapital og kompetanse i november 2013. Omholt-Jensen fikk med seg gründeren Eli Sævareid som investor i januar 2015, og sammen med gründere har de nå utviklet et produkt til byggenæringen som i dag også selges internasjonalt.

- Uten en profesjonell gründerinvestor som Eli Sævareid hadde det ikke vært mulig å få til det vi har gjort. Å være investor i en oppstartsbedrift uten selv å jobbe der, krever tillit og forståelse samtidig som man må stille krav om resultater. Vi er svært takknemlig for at Eli trodde og tror på oss, sier Omholt-Jensen.

Studenter

Ragnhild Byrkjeland og Sigve Pettersen, var to av studentene som startet Rendra da de var studenter ved Entrepenørskapsskolen ved NTNU i Trondheim.

– Nå er Rendra tatt steget videre og blitt en bedrift, sier Byrkjeland, som mener likevel Rendra er en litt annerledes tech-bedrift i byggenæringen.

– I denne tech-bedriften er styreleder, daglig leder og produktsjefen kvinner, legger hun til.

Omholt-Jensen er siviløkonom, og synes møtet med Rendra har vært krevende men spennende. I Rendra er det i dag tolv ansatte, tre kvinner og ni menn, hvor flere av de ansatte kommer fra tidligere stillinger i Kongsberg.

– Det er ikke så vanskelig å starte en bedrift, men det er mer krevende å drive den fremover. Man må ha passion for det man driver med og bidra der det trengs når det trengs. Det er veldig kjekt å skape egne og arbeidsplasser for andre, men man må være glad i å jobbe mye og prioritere bort andre aktiviteter om man skal få en oppstartsbedrift frem, sier Omholt-Jensen.

Ingen lærebok

Selv om det er skrevet mye om oppstartsbedrifter, mener hun det ikke finnes noen lærebok man kan følge, alle har sin egen historie.

– Det eneste som gjelder er passion og vilje til å prioritere bort annet og til å jobbe mye og målrettet. Når andre går på ski sitter vi ofte og jobber, sier Omholt-Jensen.

– Alle kan få til alt bare man vil nok, mener produktsjef Ragnhild Byrkjeland. Hun er sivilingeniør i industriell design fra NTNU i Trondheim.

– Det jeg tror det handler om er å være trygg nok i seg selv, og være trygg på at man kan og er god nok, mener hun.

Byrkjeland sier hun har aldri vært redd for å ta på meg arbeid, og er ikke så redd for å satse.

– Så lenge men er dedikert til det man gjør og villig til å fokusere så finner man løsninger underveis. Jeg har lang erfaring fra shippingbransjen, der er det vanlig med oppgang og nedgang og tøff internasjonal konkurranse. Det betyr bare at man alltid må være på, og man blir jo vant til det etter hvert, sier Omholt-Jensen. Hun peker på at det er flere likhetstrekk mellom maritime næring og byggenæringen.

– Hva er din ledelsesfilosofi?

– Jeg mener ledelse er situasjonsbestemt. Et selskap i oppstart krever for eksempel en annen type lederskap enn et selskap i omstilling. Å lede et stort børsnotert selskap er annerledes enn å lede en liten oppstartsbedrift. Å lede en oppstartsbedrift bygget opp av kunnskap og mennesker inneholder mye operativt arbeid, og det kan i perioder være veldig krevende, sier Omholt-Jensen.

Hun peker på at hun selv jobber etter prinsippet ”yte før man kan nyte”.

– Å være gründer er lite annet enn hardt arbeid, og frihet under ansvar med krav om å levere resultat. Men dette er jo bare helt fantastiske mennesker å jobbe sammen med. Jeg er veldig heldig som får jobbe sammen med så flinke mennesker. Jeg er mer som en coach jeg. Det er de andre her som er ekspertene og stjernene. Min rolle som leder er som en fotballtrener, sier Omholt-Jensen.

Rendra O

Produktet de har utviklet, Rendra O, er en operativ BIM software som skal hjelpe entreprenører og byggherrer til å gjennomføre byggeprosjekter mer effektivt.

– Det skal sørge for mindre feil, og at man leverer innen tid og budsjett og med solid dokumentasjon. Rendra O er en BIM-sentrisk samhandlingsløsning men fordi ikke alle har BIMmet opp sine prosjekter, tilbyr vi også Rendra O til prosjekter som kun har tegninger, sier Omholt-Jensen.

Hun peker på at deres fokus er de operative omgivelsene – ute på byggeplassen.

– Rendra O skal oppleves som enkelt å bruke for de som jobber ute på plassen. Det finnes mange gode BIM produkter til bruk på kontor, men uten at de ute på byggeplassen tar software i bruk, vil man ikke lykkes med visjonen om å få frem verdien av å bruke BIM igjennom byggets ulike livsfaser, sier Byrkjeland.

Interaksjonsdesign har stort fokus i Rendra.

– Vi bruker mye tid på å observere relasjon mellom menneske og bruk av teknologi ute på byggeplasser. Det finnes mye bra teknologi men man glemmer at mange mennesker gruer seg for å ta i bruk ny teknologi, sier Byrkjeland.

Hun mener at et annet fortrinn er at flere av de ansatte i Rendra har lang erfaring fra utvikling av 3D-software for den internasjonale olje og gass bransjen.

– Denne erfaringen har hjulpet Rendra til å utvikle en avansert 3D klientside rendering som gjør at store BIM modeller vises godt på smarttelefoner og nettbret. Rendra O er også en WEB basert løsning og kan brukes på en Mac, PC, Smartboards eller på en BIM kiosk. Man kan også laste ned Rendra O i Appstore og Google Play eller logge seg på WEB siden rendra.io. Slik får alle i prosjektet eller i gruppen tilgang til prosjektet uansett hardware, sier Omholt-Jensen.

Selskapet er eid av:

Amicitia AS (Eli Sævareid) 30 prosent
KOJ Invest AS (Kristin Omholt-Jensen) 21 prosent
Preng AS (Pål-Robert Engnæs) 19 prosent
Ansatte og gründerne 30 prosent 

Rendra O støtter også de åpne standardene utviklet igjennom buildingSMART nettverket.

- Målet fremover, er sammen med byggenæringen, å utvikle et brukervennlig produkt som mange i et byggeprosjekt ønsker å bruke. Vi er takknemlige for den mottakelsen vi har fått og for at byggebransjen har deltatt med innspill og ideer. Rendra O er på mange måter et dugnadsprosjekt. Vi har vært heldig å få jobbe med mange flinke mennesker og prosjekt, men om vi skal fremheve noen det kanskje bli; Kunnskapssenteret, Nye Østfold Sykehus, Caverion, Gardemoen Terminal 2, Backe Gruppen og Consto. 2016 har startet bra, og vi har allerede inngått flere nye avtaler, sier Omholt-Jensen.

I 2016 vil fokus være å selge produktet til entrepenører og byggherrer i inn og utland.

– Selskapet har akkurat ansatt to selgere og har allerede kommet godt i gang med salg av Rendra i O i mange land. Vi deltar også nå på messer og konferanser i inn og utland de neste månedene, sier hun.