<p></p><p>ÅRETS HAGE: Publikum på årets hagemesse vil få se spektakulære løsninger og byggverk, blant annet et ildsted i granitt hvor det skal fosse vann ut på alle kanter. (Illustrasjon: Hagespesialisten)</p>Arbeidene har startet på hageanlegget som anleggsgartnerne i Naml region øst bygger til årets hagemesse på Lillestrøm. (Foto: Marit Sagen)Arbeidene har startet på hageanlegget som anleggsgartnerne i Naml region øst bygger til årets hagemesse. (Foto: Marit Sagen)Hageanlegget på ca 1500 kvadratmeter er delt i nn i flere soner og vil bestå både av vannelementer, stein, trær og busker, blomster og planter. (Illustrasjon: Hagespesialisten)

Bygger innendørs milllionhage

De kommende ukene bygger anleggsgartnere og elever landets største utstillingshage til Hagemessen på Lillestrøm. Anlegget har en verdi på ca fem millioner kroner. (Bildekarusell)

Anleggsgartnermester Torgeir Koteng er primus motor for hageanlegget. (Foto: Svanhild Blakstad)

Anleggsgartnermester og daglig leder i Hagespesialisten, Torgeir Koteng, opplyser at de regner med å bruke ca 4000 arbeidstimer på anlegget. Det er stipulert med ca 1 000 tonn masser.

Like etter påske startet NAML region øst med bygging av den gigantiske utstillingshagen på 15000 kvadratmeter. Anlegget skal stå ferdig til  messen åpner fredag 15. april.

– Vi tror dette blir spektakulært for publikum. Vi skal bygge ting som aldri er bygget før, blant annet en stor installasjon med gasspeis i granitt og vann på alle kanter. Med dette ønsker vi å vise hva som er mulig å få til, ved bruk av ulike materialer og elementer, sier Koteng.

Det er tredje år på rad Naml setter sitt tydelige preg på messen. Flere anerkjente firmaer fra den grønne sektor har gått sammen om å bygge et stort felles hageareal med kreative designløsninger, i C-hallen.

Flere soner
Koteng opplyser at hageanlegget blir delt inn i flere soner og har form som et kors sett fra fugleperspektiv. Anlegget vil blant annet romme flere inspirasjonsområder, lekeplass, fiskedam, to kafeer, regnbed og demonstrasjon av permeabelt dekke. Det blir også mulighet til å se hvordan de tekniske løsningene er bygget opp, med rør og ledninger i bakken. I tillegg vil flere av skolene som utdanner anleggsgartnere ha egen stand hvor publikum kan få vite mer om utdanningen.

Hageanlegget på ca 1500 kvadratmeter er delt inn i flere soner og vil bestå både av vannelementer, stein, trær og busker, blomster og planter. (Illustrasjon: Hagespesialisten)

Rekrutteringsprosjekt
– Byggingen av dette hageanlegget er et kjempestort samarbeids- og rekrutteringsprosjekt. Vi har med oss rundt 50 anleggsgartnerelever fra tre videregående skoler på Østlandet – Kjelle, Hvam og Sønsterud, samt lærlinger fra SOA. Deres innsats er avgjørende for å få prosjektet i havn. Vi håper at mange vil få øynene opp for hvilket flott yrke dette er når de besøker messa, sier Koteng.

I likhet med flere andre håndverksfag, sliter anleggsgartnerbransjen med rekrutteringen. Derfor satser Naml på å få opp interessen for faget blant ungdomsskoleelever.

– Vi ønsker å bruke Hagemessen til å markedsføre bransjen og yrket mot dagens unge som skal velge utdanning og inviterer derfor elever ved flere skoler til å komme og besøke Naml-hagen under messa, sier prosjektleder Tor Jørgen Askim i Naml.

Ikke bare utstillingshage
Koteng understreker at prosjektet skal være mer enn en utstillingshage: – Vi bygger et fullverdig hagemiljø hvor hensikten er at publikum skal få masse inspirasjon. Når man reiser fra messen er målet at de skal få lyst til å reise rett hjem og starte opp i sin egen hage, sier anleggsgartneren fra Nesodden.

Foruten Hagespesialisten, har følgende Naml Øst-medlemmer vært med og bygget felleshagen: Uterom, Kreativt landskap, Bygartnerne, ABT Anleggsgartner. I tillegg har en rekke underleverandører bidratt med materialer, planter og utstyr.

FAGMESSIG: Anleggsgartnere i Naml Øst, elever, lærlinger og en rekke samarbeidspartnere skal vise hvordan en hage kan utføres med bruk av ulike materialer og planter. Her fra utstillingshagen på Hagemessen i 2015, som ble en stor publikumssuksess. (Foto: Ole Petter Opøien.