Illustrasjonsfoto

Jakter på digitale flaskehalser

Byggevareindustrien, Norsk Byggtjeneste, Virke, buildingSMART Norge og BIM Center Norge inviterer til diskusjon om tema- og byggepiloter og effektiv digital samhandling i praksis 14. mars hos NHO.

Rundt 20 norske bygg- og IT-bedrifter har etablert et samarbeid som skal identifisere og bearbeide digitale flaskehalser som kan øke kvaliteten og effektivitet på informasjonsutveksling i byggenæringene. BIM Verdinettverk har så langt definert seks temapiloter innen digital samhandling mellom systemer og som har et verdiskapningspotensiale. I tillegg er det definert byggpiloter som skal prøve ut effekten av temapilotene i reelle byggeprosjekter.

- En sentral temapilot er BIM modellkvalitet, uttaler Bård Krogshus som er prosjektleder for BIM Verdinettverk Øst. Innovasjon Norge støtter arbeidet i BIM Verdinettverk Øst fordi de deltakende bedrifter skal skape økt lønnsomhet ved å forbedre digital samhandling, internt og med sine forretningspartnere.

- Vi ser at det er mange måter å modellere og detaljere bygningsmodeller på. Hvis entreprenøren ønsker å hente ut data fra BIM’en for bruk i varekalkulasjon og bestilling, så må det gjøres riktige valg for bl.a. koding av objekter og egenskaper. Disse detaljene er ofte ikke lagt inn i kravene og kontraktene fra oppdragsgiver. Denne piloten er derfor viktig å løse i et samarbeid mellom byggherre, prosjekteringsledelse, arkitekt og tekniske rådgivere, uttaler Krogshus.