Store regionale forskjeller i prisutviklingen

Torsdag ble boligprisoversikten for februar lagt frem av Eiendom Norge. De viser en vekst på 0,2 prosent i februar (korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,2 prosent fra forrige måned), noe som historisk sett er relativt lavt. Den viktigste observasjonen vi kan trekke ut av dette er likevel at de regionale forskjellene vel aldri har vært større.

Det er enorm forskjell på prisutviklingen på deler av Sørlandet og ikke minst Rogaland i forhold til Østlandet.

Nedgangen i Stavanger er på 1,1 prosent, og i en tolvmånedersperiode på 7,4 prosent, og viser til fulle utfordringene mange møter i den tungt påvirkede olje- og gassøkonomien i dette området av landet. Prisnedgangen har her vært betydelig, spesielt med tanke på den enorme oppgangen man her har sett de siste 10-15 årene. Finanskrisen merket man knapt i Stavanger og alle piler gikk oppover. Så falt oljeprisen brått, og dette har gitt store ringviktroinger. Nå ligger det 1.024 boliger til salgs på finn.no i Stavanger, noe som er et høyt tall. Dette påvirker selvsagt også prisutviklingen. Hvordan dette slår ut fremover er usikkert, men at det blir lave priser en stund fremover her er nokså sikkert, og det vil nok ikke stabilere seg før oljeprisen skulle komme opp på et høyere nivå.

På deler av Østlandet er situasjonen helt annerledes. I Oslo og Bærum samt Sarpsborg har prisene gått opp 0,9 prosent i februar, og meglerne melder om et brennhett marked for sentrale Oslo-boliger. Boligene i hovedstaden ligger nå kun få dager ute før de blir revet unna. I løpet av de siste tolv måneder har prisene i Oslo steget med 8,1 prosent.

Prisveksten totalt sett er likevel noe lavere enn vi har sett den senere tiden, og det kan på mange måter vært sunt. En jevn boligprisvekst er det beste for å stabilisere markedet, og veksten i januar var stedvis egentlig for høy. Vi tror likevel at tiden med store regionale forskjeller vil holde seg en god stund fremover. Det sentrale Østlandsområdet vil fortsatt oppleve sterk tilflytting med for lav nybygging, og dette kombinert med lave renter og stabil arbeidsledighet, vil holde bra fart i boligmarkedet – noe som selvsagt også er en viktig motor for hele byggenæringen.