Illustrasjon: Arkitektfirma Astrup og Hellern

Rambøll og Joh. Johannson brenner (for) god kaffe

Etter 60 år på Filipstad skal det kjente kaffetårnet på Filipstadkaia stenges om få år, og ny fabrikk skal bygges på Vestby.

Foredlingsanlegget

Foredlingsanlegget har en målsetting om å bli klimanøytralt med en rekke tiltak som for eksempel:

· Materialvalg er i stor grad basert på trekonstruksjon

· Bruk av resirkulert og lavkarbon stål og betong der tre ikke kan brukes

·Naturlig ventilasjon i deler av lageret

·Varmegjenvinning av røykgass

·Solceller på tak og fasade

· Biogass, kanskje syntetisk metan (laget av hydrogen fra elektrolyse og fangst av CO2 i røykgassen) for å få enda lavere CO2-utslipp enn biogass

·Varmepumpe med energibrønner

· Produksjon av elektrisitet av spillvarme (Sterling og/eller ORC, Organic Rankine Cycle).

I dag brennes 14.000 tonn råbønner i året, dette tilsvarer rundt 40 prosent av Norges kaffebehov. Det produseres kjente merker som Evergood, Ali kaffe og Jacobs for å nevne noen.

Ikke «bare en kaffefabrikk»

- Målet er klimanøytralitet for både bygget, driften og hele kaffeprosessen. Prosjektet er svært innovativt; som spesialister må alle levere vårt ypperste av ingeniørkunst for å levere en helhetlig og integrert systemløsning for å klare å nå målet, sier tilbudsansvarlig i Rambøll Lars Petter Lauritzen.
Foredlingsanlegget skal bli bærekraftig, det vil si økonomisk lønnsom for Joh. Johansson og mer miljøvennlig enn andre sammenlignbare bygg. Sosialt sett skal den gi en god opplevelse både for alle som drikker kaffen, bor i nærmiljøet og kommunen samt, de som jobber der eller kommer på besøk.

Valg av leverandør

- Vi valgte Rambøll som samarbeidspartner fordi de presenterte et svært gjennomarbeidet og profesjonelt tilbud. De har i tillegg valgt å benytte bistand fra arkitektfirma Astrup og Hellern som har meget god kompetanse med industribygg, Norsk Energi AS som i mange år har bidratt med sin kompetanse på fabrikken på Filipstadkaia og har inngående kjennskap til prosessen der, samt Bright AS som har jobbet mye mot Norgesgruppen tidligere. De har satt sammen den beste faglige kompetansen og erfaringen som skal til for å prosjektere vårt nye fremtidige kaffefordelingsanlegg, sier Ole-Kristian Mosvoll, direktør i Joh. Johansson Kaffe.

Høye mål

- Vi skal i forprosjektet se på nytt foredlingsanlegg på Vestby hvor Zero Emission Building - Construction, Operations and Materials (COM) skal brukes som målestokk for klimagassregnskapet vi må hente inn. Målet er også BREEAM-NOR Excellent, forklarer Lauritzen.

- Et foredlingsanlegg som dette krever de skarpeste hodene innenfor hvert fag for å finne de beste løsningene. Jeg er både glad og meget stolt over at vi har vunnet et slikt fantastisk og unikt prosjekt, sier direktør i Rambøll Hilde Nordskogen.