Direktør Infrastrukturprosjekter i Jernbaneverket, Jon Brede Dukan og adm.dir. i Sweco, Grete Aspelund, er begge godt fornøyd med kontrakten og ser fram til et godt samarbeid. Foto: Jernbaneverket.

Trønder- og Meråkerbanen elektrifiseres: Sweco signerte første kontrakt

Sweco er engasjert som rådgiver for detaljplanlegging når Jernbaneverket nå skal elektrifisere jernbanestrekningene Trondheim-Steinkjer og Hell-Storlien.

Arbeidet med elektrifiseringen er nå inne i planleggings- og kontraheringsfasen. Første kontrakt ble signert av partene tirsdag, etter en utvelgelsesprosess blant flere tilbydere. Kontrakten, som har en verdi på 26,9 millioner kroner, omfatter detaljplanlegging av sentrale elementer som kjøreledning og autotransformatorer (KL/AT), skriver Jernbaneverket i en pressemelding.

Prosjekt til tre milliarder

Elektrifiseringen innebærer blant annet oppsetting av kontaktledningsanlegg over en strekning på om lag 200 kilometer og bygging av omformerstasjoner på Hell og Steinkjer. Prosjektet vil koste ca. tre milliarder kroner og skal være sluttført senest i 2023.

- Elektrifiseringen av Trønder- og Meråkerbanen er et stort og viktig løft for Trøndelag og bidrar sterkt til å videreutvikle infrastrukturen på samferdselssiden i regionen. Vi er nå glade for å ha fått med oss en erfaren leverandør som Sweco i dette arbeidet, sier prosjektsjef Brede Nermoen i Jernbaneverket i Trondheim.

Teknisk detaljplan

Oppdraget består i å utarbeide tilstrekkelig teknisk underlag for en totalentreprise og kostnadsoverslag, med tilstrekkelig nøyaktighet for en statlig kvalitetssikring (KS2-revisjon).

I dette inngår videreutvikling av prosjektets miljømål og implementering av disse i planene. Videre skal det utarbeides konkurransegrunnlag for en totalentreprise for bygging av kjøreledning og autotransformatorer. I tildelingen av rådgivningskontrakt ligger en opsjon på videre bistand til utarbeidelse av arbeidstegninger og rådgivning i gjennomføringsfasen, melder Jernbaneverket.

- Dette er et milepælsprosjekt, der en eksisterende jernbanestrekning elektrifiseres for første gang siden 1960-tallet. 20 av våre 495 jernbaneingeniører er dedikert til dette prosjektet, og vi ser frem til å ta fatt på arbeidet, sier direktør for divisjon infrastruktur i Sweco, Snorre Lægran.

Totalentreprise

Kontrahering av entreprenør i totalentreprise med samspill for bygging av kjøreledning og autotransformatorer, blir neste store milepæl i prosjektet. Dette vil skje etter en anbudskonkurranse i løpet av våren.

Som ledd i anskaffelsen blir det avholdt en dialogkonferanse for interesserte entreprenører på Radisson Blu Hotell på Værnes 4. februar.

Mer informasjon om dette ligger ute på Doffin.