Brøytebil på E134 ved Røldalstunnelen. Søndag var den virkelig store bulkedagen. Foto: webkamera.vegvesen.no / NTB scanpix

Forsinket julesnø ga bulkeboom landet rundt

En grønn og våt jul mange steder ble avløst av forsinket snøfall tredje juledag. Men med snøen kom også et ras av utforkjøringer landet rundt. Også flytrafikken ble rammet.

Søndag ettermiddag så det heldigvis ut til at ingen personer hadde kommet alvorlig til skade i alle utforkjøringene på glatta. Likevel, mange måtte på en ufrivillig sykehusvisitt eller besøk hos sin lokale legevakt.

I nesten hele Sør-Norge meldte politidistriktene om ulykker av ymse slag på det plutselig glatte føret.

Ski av taket

– Tre biler involvert. En kom over i motsatt kjørefelt og forårsaket uhellet. Fem til sykehus for sjekk, opplyste operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt i 14-tiden søndag etter en ulykke på riksvei 7 ved Veme.

Samme politidistrikt hadde allerede sitt svare strev med å håndtere utforkjøringer og vogntog som hadde kjørt seg fast.

– Det er svært glatt på de fleste veier i distriktet. Flere biler har kjørt av veien, men foreløpig ingen store ulykker, kunne Søndre Buskerud politidistrikt fortelle allerede i 13-tiden, men uten at utforkjøringene og kollisjonene tok slutt.

På Romerike nord for Oslo kunne det blitt ekstra farlig da ski føk av taket på en bil da fire biler var innblandet i en kollisjon på E6.

– En passasjer har tatt seg selv til legevakta med ryggsmerter, kunne politiet fortelle.

Alle brøytebiler ute

Utforkjøringer og kollisjoner preget søndagen også i innlandet, ikke minst på Biri sør for Lillehammer der en bil kjørte av E6. To voksne og ett barn ble sendt til sykehus for sjekk.

Også i de nordligste fylkene skled biler av veien, og helt sør i landet snødde det så voldsomt på morgenen 3. juledag at alle brøytemannskaper ble mobilisert, meldte Fædrelandsvennen.

Også i vest, der det har blåst aller mest i julen, lavet snøen ned. Bare i bergensregionen ga julesnøen jobb til alle Vegvesenets brøytebiler. Mange måtte ty til kjetting for å komme seg opp og fram.

Flesland stengt

I Bergen der bergenserne kan se tilbake på det våteste året siden 1967 med over 3.000 millimeter nedbør hittil i år, skapte søndagens nedbør store problemer for flytrafikken.

Store snømengder og glatt rullebane satte Bergen lufthavn Flesland ut av spill fram til utpå ettermiddagen. Konsekvensen var flere forsinkelser i flytrafikken på den første store utfartsdagen etter julen.

Men etter en julelanghelg med som begynte med storm i vest og vindkast i opp mot orkan styrke flere steder, og som fortsatte med et skikkelig snøfall, er det bare å belage seg på nytt rufsevær. Meteorologisk institutt opplyste til Stavanger Aftenblad søndag at stormen vender tilbake allerede natt til tirsdag.