Østlandsfylkene stifter «Høyere yrkesfaglig utdanning AS»

Bare fremtiden vil vise om deltagerne i stiftelsesmøtet for samarbeids-selskapet «Høyere yrkesfaglig utdanning AS» var sammen om et historisk øyeblikk da de tirsdag 8. desember fastsatte vedtekter og utviklingsavtale for det nye selskapet.

Rektor Jens Christian Thysted ved Fagskolen Telemark er prosjektansvalig for prosjekt «Yrkeshøyskolen», et samarbeid mellom fagskolene på Østlandet.

Fylkeskommunene i Østlandssamarbeidet har finansiert et forprosjekt hvor fagskolene på Østlandet har planlagt utviklingen av bachelor-utdanninger som påbygning til toårig teknisk fagskole. Prosjektet har også til formål å utrede muligheter for et vesentlig tettere samarbeid mellom fagskolene på Østlandet, skriver fagskolene i en pressemelding.

Som et ledd i dette arbeidet stiftet fylkeskommunene i Østlandssamarbeidet tirsdag aksjeselskapet «Høyere yrkesfaglig utdanning AS».

Selskapet skal ha to formål. For det første skal det være formell tilbyder av ledelsesutdanninger på bachelor-nivå som bygger direkte på toårig teknisk fagskoleutdanning. Ved å utvikle slike utdanninger kan fagskolene selv fjerne et av de viktigste hinderne for rekruttering til fagskolene, ved å kunne vise til veier videre i høyere utdanning som i dag er lukket for de som tar fagskoleutdanning. Dette vil i sin tur bidra til økt rekruttering til yrkesutdanning på alle nivåer, noe som er svært viktig for å dekke behovene i arbeidslivet framover.

For det andre skal selskapet fungere som en samarbeidsarena for fagskolene på Østlandet, hvor man ser for seg et vesentlig tettere samarbeid enn nå. Fagskolene har forventninger til at et slikt tettere samarbeid skal resultere i økt kvalitet på utdanningene, og en mer robust fagskole som kan oppnå akkreditering hos godkjenningsmyndigheten NOKUT. En akkreditering gir styret større fullmakter til å opprette og nedlegge utdanninger, uten at det må søkes NOKUT om godkjenning hver gang. Dette gir en raskere godkjenningsprosess, som er etterlyst fra arbeidslivet.

Fagskolene ønsker at fremtidig høyere yrkesutdanning i Norge i tillegg til fagskolesektoren også skal omfatte yrkesbachelor-utdanning innen visse områder, og ønsker å etablere «Yrkeshøyskolen» som en integrert del av en større fagskoleenhet på Østlandet. Selskapet som ble stiftet tirsdag er tenkt å bli utbygd med den nye yrkeshøyskole-organisasjonen når nye bachelor-utdanninger er godkjent av NOKUT.