– Vi kjenner oss ikke igjen i virkelighetsbeskrivelsen fra Morten Grongstad i AF-gruppen, og ser ingen grunn til at det skal ropes varsku om kapasiteten blant rådgiverne. Rådgiverkapasiteten er absolutt ingen fremtidig flaskehals, mener regiondirektør Øst Hilde Nordskogen i Rambøll og inviterer AF-sjefen og andre entreprenører til å møte rådgiverne for å se hva de kan få til i fellesskap.

Rambøll slår tilbake mot AF-sjefens rådgiverfrykt

Mens konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen frykter at rådgiverkapasiteten kan bli en flaskehals med flere totalentrepriser i markedet, mener regiondirektør Hilde Nordskogen i Rambøll at frykten er ubegrunnet.

Både Statens vegvesen, Nye Veier AS og Jernbaneverket ønsker å bruke mer totalentrepriser når store vei- og jernbaneoppgaver skal gjennomføres i årene som kommer. AF-sjef Morten Grongstad er positiv til utviklingen, men ropte likevel nylig et varsku gjennom Byggindustrien.

AF-sjefen: Frykter rådgiverkapasiteten blir en flaskehals

Han ba byggherrene være oppmerksomme på at rådgiverkapasiteten fort kan bli en brems i verdikjeden når en rekke norske og utenlandske entreprenører skal konkurrere om de samme prosjektene.

– Vi tror det er både nyttig og bra at entreprenørene, i samarbeid med en rådgiver, får muligheten til å konkurrere på blant annet løsningsvalg og utforming, men vi frykter at rådgiverkapasiteten blir en flaskehals hvis for mange entreprenører skal regne på den samme jobben og dermed forespørre det samme rådgiverkorpset, sa Grongstad og la til at konsekvent bruk av prekvalifisering med 3-5 aktører i konkurransen kan være løsningen for å dempe presset på rådgiverbransjen.

Ubegrunnet frykt
Denne frykten er ubegrunnet, mener rediondirektør Hilde Nordskogen i Rambøll. Hun har tidligere erfaring fra byggherresiden både i Statsbygg og Statens vegvesen, og har nå resultatansvaret for både bygg- og samferdselsmarkedet i region Øst .

– Rådgiverbransjen er global og vi har mange flere å spille på enn bare våre ansatte i Norge. Bare i Rambøll har vi over 12.000 medarbeidere, og vi kan hente inn kompetanse fra våre avdelinger i både naboland og lenger unna ved behov, sier Nordskogen.

Hun mener at AF-sjefen ikke ser hele bildet av hvordan rådgivningselskapene opererer, men at han fokuserer for mye på rådgiverkapasiteten lokalt i Norge.

– I Rambøll har vi tilgang på svært kompetente ressurser i våre naboland. I Sverige og Danmark har vi for eksempel rådgiverkollegaer som har lang og tung erfaring med totalentreprisemodellen, påpeker Nordskogen.

Ny mulighet
Hun mener at det å jobbe med totalentrepriser er en mulighet for både entreprenører og rådgiverbransjen til å få ut mer kapasitet i bransjen.

– Jeg vil heller oppfordre entreprenørene til å gå i dialog med rådgiverbransjen og se på hvordan vi best kan utnytte kompetansen i fellesskap fremfor å konstatere at vår bransje kan utgjøre en flaskehals, sier Nordskogen, og fortsetter:

– Tettere samarbeid er positivt. Vi lærer mye av å samarbeide med entreprenørene i totalentreprisemodellen. Totalentreprise fører dessuten rådgiver nærmere den praktiske utføringen og entreprenør nærmere planlegging og prosjektering. Modellen fører også til at vi er nødt til å bli bedre kjent med hverandre, og det har stor verdi for bransjen generelt og kundene spesielt, avslutter hun.