Norsk Trevare: Skjerpede krav til U-verdi gir vindusprodusentene en utfordring

Mange av vindusprodusentene kan levere vinduer med u-verdi 0,80 for referansestørrelsen på 1,23 x 1,48 m, men kravet vil gjelde som gjennomsnittsverdi for en hel leveranse, og da blir det utfordrende med dagens konstruksjonsløsninger, mener direktør Ivar Horsberg Hansen i Norsk Trevare.

Regjeringen skriver i sin pressemelding at kravet i praksis vil bety tre lags glass, og isolert karm og ramme. Det vil nok vise seg at løsninger også uten isolert karm og ramme vil klare kravet i mange tilfeller, men at man må gå fra to-lags glass til tre-lags glass er det ingen tvil om. For noen av produsentene vil dette føre til en omlegging som vil kreve store investeringer, mens andre allerede har endret sine produkter for å kunne takle isolerglass med en totaltykkelse opp mot 50 mm. En endring fra to- til tre-lags glass vil også redusere dagslyset i bygget, og det er en negativ effekt man også må ta med i beregningen.

Kravet til god u-verdi kan være vanskelig å kombinere med krav til brannmotstand der det er aktuelt for vinduer. Vi ser at det har skjedd en utvikling hos glassleverandørene på dette området, men det vil helt klart være en utfordring.

Norsk Trevare gikk som forening imot de skjerpede kravene til U-verdi, når forslaget var på høring tidligere i år. En av begrunnelsene var at man i Norge har et krav om at U-verdi skal beregnes som gjennomsnittsverdi for alle vinduer og dører til et bygg. Det betyr at man må kunne beregne U-verdien for hvert enkelt produkt, i den reelle størrelsen til det aktuelle byggeprosjektet. Dette er noe som norske vindusprodusenter behersker og etterlever. I alle andre land er det vanlig å dokumenter U-verdi på vinduer kun på en referansestørrelse gitt i den europeiske produktstandarden. Størrelsen er 1,23 x 1,48m. Når utenlandske produsenter tilbyr sine produkter på det norske markedet er det en rekke eksempler på at de operere kun med U-verdi på referansestørrelsen, mens de norske produsentene angir gjennomsnittsverdi på det aktuelle prosjektet. Det betyr at en produsent som følger regelverket kommer dårligere ut enn en som ikke følger de norske reglene. Det særnorske kravet om dokumentasjon av gjennomsnittlig U-verdi for en leveranse er med på å komplisere regelverket, samt å skape en uheldig konkurransesituasjon. Små detaljer som hvordan verdiene avrundes kan vær nok til å avgjøre om man havner over eller under streken. På verdier > 1, er det nok med en desimal etter komma, men på verdier < 1 skal man ha to desimaler etter komma. Kravet er oppgitt til 0,80 og da skal man ikke avrunde 0,84 til 0,8 selv om det kan være fristende.

På store vindusflater kan man klare et skjerpet krav uten problemer, men ved små vinduer, vinduer med inndelinger, eller flerramsvinduer, vil man få problemer med å klare et så strengt krav. Kravet vil rett og slett gi begrensninger i den arkitektoniske utformingen.