Ap vil ha jobbpakke til sju milliarder

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative budsjett å styrke regjeringens sysselsettingspakke med tre milliarder. Likevel bruker partiet færre oljekroner enn regjeringen.

– Dette får vi til ved å si nei til store, generelle skattekutt som ikke er spesielt gunstig for økonomien, og ved å omdisponere en del av regjeringens budsjett, sier finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen.

Aps alternative budsjett legges fram fredag, men NTB har fått innsyn i partiets forslag til tiltak for økt sysselsetting.

Bakteppet for jobbtiltakene er en nedgang i oljesektoren som gir økt ledighet og pessimisme, særlig i vestlandsfylkene. Men også i landet totalt sett har ledigheten en god stund krøpet oppover.

Tiltaksplasser

På arbeidsmarkedet tar Ap til orde for 1.000 flere ordinære tiltaksplasser, 1.000 flere tiltaksplasser for folk med nedsatt arbeidsevne og et mer fleksibelt permitteringsregelverk.

På infrastruktur og bygg vil Ap bruke 400 millioner mer på jernbane og 700 millioner mer på kollektivutbygging i byene.

– Her er det både tiltak for dem som mister jobben, som tiltaksplasser og et mer fleksibelt permitteringsregelverk, og tiltak overfor bedrifter som sliter, sier Marthinsen.

Ap har lagt regjeringens definisjon av hva som er sysselsettingstiltak, til grunn i sitt budsjett. Regjeringen foreslo å bruke fire milliarder kroner på slike tiltak neste år. Ap plusser på 2,9 milliarder og lander dermed på nesten sju milliarder.

Færre oljekroner

I Aps sysselsettingspakke er det også satt av vel én milliard til ulike tiltak innen næring og innovasjon.

– Mange av dem som må gå fra olje og offshore, er ingeniører med høy teknologisk kompetanse. Mange av dem har nye ideer til oppstartsbedrifter, og da er det viktig å legge til rette for dette, sier Marthinsen.

Regjeringen økte oljepengebruken kraftig i sitt forslag til budsjett for 2016, som det nå forhandles om i Stortinget.

Marthinsen henviser til Ap budsjettfremleggelse fredag for et nøyaktig tall på partiets oljepengebruk. Men hun bekrefter at den blir mindre enn regjeringens.

– Ingenting er viktigere for eksportindustrien enn å holde orden i økonomien og kontroll på oljepengebruken, sier hun.