Onsdag var det mye arbeid som gjensto. Foto: Mats Rønning / NTB scanpix

Brakkeleiren ved Storskog tar form

Fredag er det håp om at de første asylsøkerne over Storskog i Finnmark vil bli innkvartert i den nye brakkeleiren som reiser seg ved Kirkenes lufthavn Høybuktmoen.

Når den står ferdig skal leiren romme om lag 650 mennesker, men det er uvisst når arbeidene er sluttført. Onsdag kveld var det mye som gjensto. Mannskaper fra Sivilforsvaret bistår, blant annet med å skru senger.

Enkle fasiliteter

Fasilitetene vil bli meget enkle i brakkene som blant annet har vært brukt til midlertidige barnehage- og skolebygg rundt om i landet. Flere av brakkene har stått lagret i lang tid. Det er svært begrenset med plass til bespisning og avkobling, og avstanden mellom køyesengene er liten.

Tirsdag kom det 196 asylsøkere over Storskog, det største antall på en dag noensinne. Til nå har asylsøkerne på norsk side ventet i telt fra Sivilforsvaret før de er blitt transportert videre, for eksempel til Fjellhallen i Kirkenes. Der har flere oppholdt seg mye lenger enn grensen på 48 timer skulle tilsi.

Inntil to døgn

Asylsøkerne som om noen dager vil bli innkvartert i brakkeleiren ved Kirkenes lufthavn skal i utgangspunktet bare oppholde seg der i inntil to døgn for helsesjekk og avhør før de blir transportert videre.

Om denne fristen overholdes i alle tilfeller er høyst usikkert. Presset er stort på hjelpeapparatet i Øst-Finnmark. Verken grensestasjonen eller Sør-Varanger kommune er dimensjonert for situasjonen som har oppstått.