Vi må bygge bedre og sikrere

Byggenæringen står overfor store utfordringer i årene som kommer. Den varslede «katastrofen» med stadig våtere og villere vær er her allerede.

Innlegg av: 

Per Helge Pedersen
Næringspolitisk redaktør
Byggeindustrien/bygg.no

Vi har sett samfunn som på kort tid har opplevd flere store ødeleggelser. Alt for mange opplever alt for ofte at naturkreftene slår til med betydelige skader som resultat. Nå må vi starte jobben med å lage et tryggere Norge.

I byggenæringen har vi folk og bedrifter som kan bidra til løsninger. Men da må man bruke den kunnskapen vi har. Gang på gang bygges det hus på plasser hvor det ikke skulle ha vært bygget hus. Det brukes materialer og løsninger som ikke holder mål. I tillegg til å bruke den kunnskapen vi har, må vi lære mer og vi må forske mer.

Det bygges ut nye forretninger, kontorbygg, skoler, sykehjem, boliger og all verdens andre byggverk på områder som ikke er klargjort for en slik utbygging. Ofte har man ikke kontroll med grunnforholdene. Når det gjelder kloakk og avløp, har man ofte overhode ikke kontroll. Fortsatt legges bekker og små elver i underdimensjonerte rør. Fortsatt bygger man ned plasser og gater med vanntett asfalt og betong. Når flomvannet kommer er katastrofen et faktum.

Men en ting vet vi – og det er at vannet finner alltid frem og det renner nedover. Det kan alle dem som har fått fylt kjellerne sine gang på gang bevitne.

Det vi også vet er at det skal bli verre. Vi har derfor ingen tid å miste. Politikerne må lære seg å prioritere. Man må vite hva som er viktig og hva som er mindre viktig.

I dag er kommuner pålagt en rekke lovbestemte krav. Mye av dette gjelder bagateller i den store sammenhengen. Selvsagt skal man være forsiktig med å liste opp hva man kan se større på. Men det er mye å ta fatt i.

Også miljøbevegelsen som har kjempet gjennom utrolig mange sære krav, må ha evnen til å se på de store utfordringene. Noen av dem er opptatt av å bygge ut havvindmøller. I vannkraftlandet Norge vil aldri vindkraft kunne bli lønnsom. Og med de nedbørs mengder som nå kommer, er det vel ikke strømprisene som vil ruinere vanlige innbyggere. Men det som kan ruinere dem er flom og ras. Det kan ødelegge alt man har. Hadde vi hatt flere kraftmagasin og dammer kunne vi ha hatt langt bedre kontroll over vannmassene enn det vi har i dag. Vannkraftutbyggingens tid er derfor ikke forbi. Men i tillegg må vi gjøre enormt mye i tillegg.

Infrastrukturen vår vil kreve enorme investeringer i årene som kommer. Vi må planlegge for et tøffere vær. Vi må bygge på en annen måte – og vi må bruke løsninger og materialer som virkelig holder mål. Vi må slutte å gjøre alt billigst mulig. Det blir dyrt i lengden.