Bra konkurranse i anlegg

Aldri tidligere har aktiviteten innen det norske anleggsmarkedet vært høyere. For innværende år blir det en omsetning innen denne sektoren på godt over 100 milliarder kroner – og dette skal øke ytterligere i årene som kommer. Noen frykter kanskje at dette vil svekke konkurransen i denne delen av næringen, men slik ser det slett ikke ut til å bli.

Det ser på ingen måte ut til at den høye aktiviteten har dempet lysten på nye oppdrag for entreprenørene. Det er godt med tilbydere på de fleste jobbene som har vært og som nå er ute. På de mest attraktive prosjektene er tilbyderne mange og konkurransen knallhard. Dette kom tydelig til syne da anbudsåpningen rundt den nye Loftesnesbrui i Sogndal ble gjort kjent torsdag. Her var differensen mellom laveste (Bilfinger og K.A. Aurstad) og neste laveste tilbyder (NCC Construction) kun på 500.000 kroner. Bilfinger og K.A. Aurstad vil gjøre jobben for 238,4 millioner kroner. Totalt sju selskaper/konstellasjoner leverte inn anbud, så det var slett ikke noe å si på konkurransen. Vi har den senere tiden også sett mange andre jevne konkurranser med mange tilbydere.

For de som skulle frykte at markedet er mettet, synes denne frykten derfor å være ubegrunnet.

Nylig fremlagte prognoser tyder på at veksten innen anlegg i inneværende år blir på 3,5 prosent, mens man ser for seg en vekst for neste år på formidable 10,5 prosent. Da begynner det totale anleggsmarkedet i Norge virkelig å bli stort.

I tillegg til at anleggsmarkedet i stadig større grad, naturlig nok, tiltrekker seg utenlandske entreprenører som ønsker å satse i vekstlandet Norge – har den lenge varslede økningen innen dette området gjort at også de norske anleggsentreprenørene har bygget opp kapasitet. Når man får relativt forutsigbare rammer over tid, gir dette en trygget rundt en videre vekst for de allerede etablerte selskapene. Ansettelser kan gjennomføres og maskiner kjøpes inn.

Etter den solide nedgangen innen oljenæringen kan det også ligge an til en enda kraftigere vekst innen infrastrukturutbygging enn tidligere prognoser har forutsatt. Regjeringen kan komme med ekstraordinære utbygginger for å demme opp på nedgangen, spesielt på Vestlandet. Dette vil forsterke en allerede bratt vekstkurve. Det skal likevel ikke være noen fare for å mette markedet. Kapasiteten finnes fortsatt blant entreprenørene.