Nordsjø Ferieland Akkerhaugen i Telemark flom oversvømt campingplass Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Cornelius Poppe NTB scanpix

Forrige flomrunde kostet minst 400 millioner - nå herjer vannet på ny

For under en uke siden meldte Finans Norge om 3.000 skader i forbindelse med forrige flomrunde i Sør-Norge. Nå herjer vannet på nytt, og skadeomfanget vokser.

Det er bare seks dager siden Finans Norge sendte ut en melding om at vannmengdene som herjet for to uker siden gjorde skade for minst 400 millioner kroner.

Men hvor kostbar denne flommen vil bli, tør ikke Norsk naturskadepool og Finans Norge spå foreløpig.

– Uværet pågår fortsatt og det er ventet mer nedbør. Folk må få muligheten til å melde inn skadene til forsikringsselskapene, før vi kan mene noe om omfanget, sier daglig leder i Norsk naturskadepool og fagdirektør i Finans Norge, Terje Haug.

Det er enorme mengder med vann som nå renner gjennom de flomstore elvene på Østlandet. Ifølge Aftenposten har ekstremværet Petra bidratt med kraftig nedbør i områder som allerede har fått over 200 millimeter nedbør i løpet av de siste dagene.

Flomvarselet er oppjustert til rødt farenivå, og vannføringen i Skiensvassdraget og Numedalslågen er vannføringen på et nivå som tilsvarer 50-årsflom.

– Det vi ser i mediabildet nå er dramatisk. Vi er spente på om det vil eskallere eller om det roer seg ned nå, sier Terje Haug.

Skademeldingene kommer nå inn forløpende, men ifølge Terje Haug trenger de noen dager på å få oversikt over hele bildet.

– Vi håper vi vet mer i løpet av mandagen, sier han.

Haug mener kommunene i Norge har et større fokus på flomfare i dag enn det de hadde tidligere, men mener det er rom for forbedringer.

– Mye av det som er bygd i Norge ble jo satt opp på en tid da man ikke var så opptatt av dette som det vi er i dag. Kommunene har et langt større fokus nå enn tidligere, men vi både håper og forventer at øker ytterligere i tiden som kommer, sier Haug og peker på at det er to utfordringer man står overfor:

- En ting er jo den tradisjonelle overvannsproblematikken med dårlige og utdaterte avløpsnett. Det andre er det vi ser nå med vassdrag som går utover sine bredder. Når det skjer, kan det svært alvorlige konsekvenser - det så vi senest eksempler på i Flom og i Odda i fjor, sier Haug.