Ellen Solbrække

Innlegg: Reduserte klimagassutslipp fra byggematerialer

Som representant for mur- og betongbransjen i Norge har daglig leder Jan Eldegard i Byggutengrenser 10. september et innlegg på bygg.no. Der kritiserer han det vedtaket et enstemmig kommunestyre i Rakkestad gjorde 16. juni i år og aksjonen ”Ordførere for tre”.

La meg først få lov til å understreke at jeg er glad for at vi i Norge har en byggevareindustri som tar klimautfordringene på alvor ved å jobbe med lavkarbonbetong, CO2-fangst i sementfabrikker og kortreiste byggematerialer. For å nevne noe. Dere har min fulle støtte i å fortsette dette viktige arbeidet, slik at dere kan styrke den verdensledende posisjonen dere allerede har.

Vi er også enige om at norske kommuner står foran mange utfordringer, ikke minst å tenke helhetlig og klokt om hvordan vi kan sikre en mer bærekraftig utvikling. Flere rapporter viser at kommuner har et særskilt ansvar ved å jobbe spesielt med både avfall, transport og bygg. Rakkestad har gjennomført flere tiltak innenfor disse områdene de senere årene. Vi erkjenner likevel at vi kan gjøre mer, særlig innenfor bygg.

En mulighet er å øke bruken av tre som byggemateriale, slik man har suksess med og lange tradisjoner for i både Østerrike, Tyskland og Sverige. Med all den skogen vi har i Norge burde det ligge godt til rette for å utnytte bedre en bærekraftig ressurs vi allerede har. Og som har dokumenterte miljøegenskaper. Det er derfor mange av landets studentsamskipnader gjennom de senere år har brukt massivtre som byggemateriale. Det er en av årsakene til at AF-gruppen nå skal bruke massivtre når de skal bygge sykehjem for Frogn kommune. Men det er også slik at massivtre brukes i kombinasjon med stål og betong. Et slikt eksempel i vårt nærområde er tilbygget på Mysen videregående skole.

La meg til slutt få understreke det et enstemmig kommunestyre faktisk har vedtatt, nemlig at bygg i kommunens regi alltid skal vurderes utført i massivtre eller reisverk av trematerialer og skal fremgå av anbudsgrunnlaget. Det betyr at tre skal inkluderes, men stål og betong er dermed heller ikke ekskludert. På den måten sikrer vi konkurranse på like vilkår. Det som blir utslagsgivende til slutt er blant annet pris og miljøegenskaper. Det er dette som også ligger til grunn for initiativet ”Ordførere for tre” og som alle ordførerne i Østfold, samt Østfold fylkeskommune, støtter opp om, og som nå også en rekke andre kommuner i Norge har sagt de vil følge opp.

Ellen Solbrække

Ordfører

Rakkestad kommune