Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), mener det er fornuftig og miljøvennlig å utnytte søppel til fjernvarme i Oslo-boliger. Arkivfoto. 

Byråd uenig med Obos-topp: – Fornuftig å utnytte søppel til oppvarming

Både påtroppende Obos-sjef Daniel K. Siraj og Norsk Teknologi vil kutte tilknytningsplikten til fjernvarme for å få lavere nybolig-pris. Høyre-byråd er uenig og mener miljø må inn i regnestykket. Ap mener kommunen må gi unntak oftere.

Påtroppende konsernsjef i Obos, Daniel K. Siraj.

Beregninger Obos har gjort i Oslo viser at man ved å kutte alle former for vannbåren varme får et gjennomsnittlig priskutt per leilighet på 60.000 kroner.

Obos ønsker derfor å fjerne muligheten blant andre Oslo kommune har til å pålegge utbyggere å knytte boligprosjektene til byens fjernvarmenett.

– Et pennestrøk kan gi billigere boliger, sa nylig påtroppende konsernsjef i boligbyggelaget Obos, Daniel K. Siraj til Aftenposten, som først skrev om saken.

- Fornuftig og miljøvennlig

Men byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) i Oslo vil ikke kvitte seg med tilknytningsplikten.

– Det er fornuftig at en storby som Oslo utnytter søppelet sitt til oppvarming av boliger. Det er energieffektivt og miljøvennlig. Alternativet til å gjenvinne søppel til energi er ikke kostnadsfritt, og vil innebære sløsing med ressurser, skriver Bård Folke Fredriksen i en SMS til Byggeindustrien.

Mulig å få unntak

Byråden skriver videre at det allerede i dag er mulig å få unntak fra tilknytningsplikten til fjernvarme for både Obos og andre utbyggere.

– Dersom det kan dokumenteres at en energiløsning vil være miljømessig bedre enn fjernvarmeløsningen, er det mulig å få unntak. Slike unntak er allerede gitt, for eksempel i Ensjøutbyggingen, sier han.

– I tillegg har byrådet foreslått at det kan gis unntak fra plikten til å knytte seg til fjernvarmenettet for passivhus og lavenergihus, når varmebehovet i sin helhet dekkes av annet enn fossile brensler, legger Fredriksen til.

Bør gi dispensasjon oftere

Bystyrerepresentant og fraksjonsleder Abdullah Alsabeehg i Arbeiderpartiet vil ha hyppigere dispensasjon fra tilknytningsplikten for fjernvarme i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Heiko Junge NTB scanpix

Arbeiderpartiet i Oslo mener på sin side at kommunen ikke bruker unntaksmulighetene de har ofte nok.

– Det finnes utbyggere i dag som mener de kan bygge bygninger hvor det ikke er behov for oppvarming gjennom fjernvarme. For disse utbyggerne blir pålegget om å installere et vannbårent oppvarmingssystem derfor en ekstrakostnad som ikke kan benyttes til noe. Derfor mener vi at Oslo kommune i større grad må ta i bruk muligheten for å dispensere fra tilknytningsplikten i tilfeller hvor utbygger kan bevise svært høy energieffektivitet i bygningen, skriver bystyrerepresentant og fraksjonsleder Abdullah Alsabeehg i Arbeiderpartiet i en SMS til Byggeindustrien.

- Oslo kommune må systematisk samarbeide med utbyggere og tomteeiere om bruk av teknologi og design av løsninger, mener Alsabeehg.

Daniel K. Siraj i Obos mener det er mulig å kutte utslippene ved andre lokale løsninger som er minst like gode som fjernvarme.

Dette kan for eksempel være solvarme, bergvarme eller energieffektiv elektrisk oppvarming, sier han til Aftenposten.

Kan kutte kraftig i nyboligpris

Direktør for næringspolitikk i Norsk Teknologi, Tore Strandskog.

Siraj fikk mandag støtte fra blant andre direktør for næringspolitikk, Tore Strandskog i Norsk Teknologi og Elektroforeningen.

– Flere norske storbyer praktiserer i dag tilknytningsplikt for fjernvarme når nye boliger skal bygges. I alle disse byene kan politikerne kutte kraftig i nyboligprisene ved å oppheve tilknytningsplikten, sa Tore Strandskog i en pressemelding fra Elektroforeningen.