Deltakere på Natur og Ungdoms sommerleir på Vevring har laget plakater og er klare for å demonstrere mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Natur og Ungdom holder protestleir ved Førdefjorden

Sommerleiren til Natur og Ungdom har sjelden vært mer strategisk plassert enn i år. 250 aksjonister er samlet ved Førdefjorden, hvor det skal kjempes mot dumping av gruveslam.

– Å se at ungdom fra hele landet kommer hit til Vevring for å støtte oss, gir en veldig glede og tro på at vi sammen skal berge Førdefjorden, og det viser at dette er den største miljøsaken i Norge i dag. Engasjementet deres smitter over på oss, sier Anne-Line Tingnes Førsund fra Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe.

Nordic Mining har fått tillatelse til å grave fram mineralet rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden, utenfor bygda Vevring.

Protestpadling

Dumpingplanene faller i svært dårlig jord hos flere organisasjoner og partier.

– Norge er så godt som alene i verden om å la gruveindustrien få kaste problemene sine på sjøen. Og, til stormende jubel fra regjeringa, vil de dumpe gruveavfall i en av de reneste fjordene våre, Førdefjorden. Det kommer vi aldri til å tillate, sa NU-leder Arnstein Vestre til stormende applaus under åpningen av leiren.

Det arrangeres en rekke forskjellige aktiviteter under sommerleiren, som «Sivil ulydighetstrening med Greenpeace» og ikke minst «Protestpadling på Førdefjorden».

– Vi vil vise at vi er villige til å gå langt for å stoppe dette. Men jeg tror det er mulig å stoppe prosjektet på lovlig vis, sier Vestre til Nynorsk pressekontor (NPK).

Ny behandling

Lørdag deltar dessuten Venstres Trine Skei Grande, SVs Audun Lysbakken og Miljøpartiet De Grønnes (MDG) Rasmus Hansson, sammen med Tore Storehaug fra Kristelig Folkeparti når organisasjonen arrangerer «Folkefest for Førdefjorden».

Nordic Mining fikk tidligere i år grønt lys av regjeringen til å starte opp den omstridte gruvedriften, men utslippstillatelsen er anket til statsråd og må behandles av regjeringen på nytt.

Minst 15 millioner tonn ren rutil finnes i Engebøfjellet i Førdefjorden, ifølge regjeringen.