Har funnet opp betong som tetter egne sprekker (Se video)

Vulkan-bakterier i små leirekapsler kan gi betongkonstruksjoner evnen til å reparere seg selv.

Nederlandske Hendrik Jonker er denne våren en av finalistene til det europeiske patentkontorets årlige oppfinnerpris. Oppfinnelsen er en betong som automatisk reparerer seg selv ved hjelp av sovende bakterier i blandingen.

Det skriver European Patent Office (EPO) i en pressemelding på sine nettsider.

Oppfinnelsen er inspirert av vår egen evne til å lege beinbrudd, og tar utgangspunkt i en kalksteinproduserende bakterie som oppstår naturlig i alkaliske vulkanske innsjøer. Bakterien kan ligge i dvale i opptil 200 år før de vekkes til live av vann og oksygen. I den selvreparerende betongen, bakes to til fire millimeter store leirekapsler med sovende bakterier inn i betongen når den støpes, sammen med nitrogen, fosfor og en næringskilde.

Vendepunkt

Systemet er designet slik at bakteriene kun kommer i kontakt med næringen hvis vann tilføres etter at betongen er stivnet, altså ved sprekkdannelse. Da våkner bakteriene opp, og tetter automatisk igjen sprekken før det i det hele tatt blir noen sjanse for eksponert armering eller frostsprengning.

– Denne betongen vil forlenge livet til bruer, gater og tunneler, og åpner for helt nye perspektiver for betongbygging, uttalte president for det europeiske patentkontoret, Benoît Battistelli, da den nederlandske mikrobiologen ble annonsert som finalist i konkurransen.

Nesten markedsklar

Ifølge pressemeldingen fra det europeiske patentkontoret, har betongen allerede gjennomgått testing i bygg, og kan komme på markedet allerede i år. Prisen for mirakelbetongen ligger i dag på omtrent det dobbelte av konvensjonell betong, men ifølge meldingen kan den selvreparerende bio-betongen komme ned på samme pris med en ny teknikk for kapsulering av bakteriene.

Siden bakteriene kun kan leve i alkaliske miljøer, som de vulkanske innsjøene eller inne i betongen, skal det heller ikke være noen fare for at de utgjør noen fare for mennesker.