Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Den er kanskje aller mest kjent for å bli sabotert av Kompani Linge under den andre verdenskrig, fordi tyskerne produserte tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben. Lokalene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Rjukan kan bli satt på UNESCOs verdensarvliste

Industriarven Rjukan-Notodden bør føres opp på verdensarvlisten for verdifulle kulturminner, anbefaler UNESCOs rådgivende organ, ICOMOS.

Det går fram av en innstilling som Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt.

─Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Anleggene på Rjukan og Notodden var industri i verdensklasse, og er en viktig del av Norges nyere kulturarv, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Verdensarvkomiteen holder sitt møte i Bonn fra 28. juni til 8. juli. Her tas den endelige beslutningen om hvilke nominasjoner som skrives inn.

I fjor høst besøkte UNESCOs rådgiver, ICOMOS, Telemark, og de anbefaler at den settes på verdensarvlisten. UNESCOs sekretariat følger den innstillingen.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) i Telemark synes dette er stort.

– Får vi verdensarven til Telemark, så vil det ha betydelige ringvirkninger. En ting er at dette vil gjøre Notodden, Rjukan og Telemark synlig som et reisemål over hele verden, sier han.

─ Vi vil takke for stort engasjement og innsats i prosessen så langt. Mange har jobbet lenge og intensivt for denne nominasjonen. Selv om ICOMOS mener at nominasjonen av vikingarvsteder bør omarbeides og spisses, så er det positivt at de ønsker samarbeid og deltakelse om den videre prosessen, sier riksantikvar Jørn Holme.

I 1980 ble Bergstaden Røros oppført. Deretter kom Bergkunsten i Alta i 1985, Vegaøyan i Nordland 2004, og Vestnorsk fjordlandskap og Struves meridianbue i 2005 – denne siste sammen med ni andre land. I 2010 ble en utvidelse av Røros oppført på verdensarvlisten. Den omfatter kommunene Tolga, Os, Engerdal og Holtålen.