Pål-Henning Bye er trolig verdens nordligste lærling.

Lærling på 79 grader nord

Veidekke Arctics Pål-Henning Bye kan trolig smykke seg med tittelen verdens nordligste lærling, og snart skal han ta svenneprøven sin i Ny-Ålesund på Svalbard.

19-åringen fra Myre i Vesterålen går siste del av læretiden sin som tømrer på byggingen av nytt geodetisk jordobservatorium på 79 grader nord. Byggeplassen på Svalbard er trolig verdens nordligste.

- Jeg hadde hintet frempå at jeg ville opp hit. Først fikk jeg beskjed om at det ikke ble noe av, men så ble det hit allikevel, forteller Bye til Byggeindustrien, som ble en del av prosjektet 1. februar.

- Nå har det gått så langt at vi har søkt om å ta svenneprøven her oppe. Det kommer sensorer opp til Ny-Ålesund hvis det blir godkjent, og det blir kult, legger han til.

Bye har vært på flere andre Veidekke-prosjekt før han dro til Svalbard. Blant annet var han med på byggingen av tollstasjonen i Salten og en flerbrukshall i Steigen. Når han er hjemme mellom skiftene jobber han i tillegg på Rema 1000.

Han skryter av arbeidsmiljøet på prosjektet, men legger ikke skjul på at det også er spesielt å jobbe et sted hvor du er gnaske isolert fra omverden og uten mobildekning. Dessuten er det en gjest han gjerne vil treffe før læretiden er over.

- Jeg synes isbjørnen skulle vise seg frem, så vi får se ham, smiler lærlingen.

Anleggsleder Martin Øen er veldig fornøyd med jobben Bye har gjort i Ny-Ålesund.

- Det er utfordrende å ha en smart lærling som vet å stille kontrollspørsmål til prosjektering og måten vi gjør ting på. Han har heldigvis ikke tatt oss på fersken i å gjøre noe feil ennå, spøker anleggslederen. Han tror alle på prosjektet synes det er inspirerende å ha en lærling som tør å ta tak i ting.