Advarer mot avløpskollaps

De norske avløpssystemene krever over 100 milliarder kroners investeringer for å komme opp på et akseptabelt nivå, og kan kollapse under snøsmelting.

Det skriver Brødrene Dahl i en pressemelding torsdag.

– Avløpssystemene våre har ikke kapasitet til å ta unna smeltevannet som flommer over oss de neste ukene. Norge må møte utfordringene og redusere de enorme kostnadene fra skader ved overvann, sier direktør for VA i Brødrene Dahl, Torbjørn Lothe Vik, i meldingen.

Ifølge Norsk Vann må norske rørsystemer utbygges og vedlikeholdes for hele 290 milliarder for å tåle fremtidens vannmasser. Rådgivende Ingeniørers Forening gir i sin tilstandsrapport fra 2015 karakter 2 til avløpsanleggene, og estimerer en kostnad på 110 milliarder kroner for å komme opp på et akseptabelt nivå 4.

– Det er skremmende å se hvilke konsekvenser overvann får for samfunnet. Infrastrukturen rammes hardt, og de store vannmengdene gjør skade for betydelige summer hvert eneste år. Ikke bare under vårens snøsmelting, men også ved de kraftige regnskyllene som har rammet de siste årene, sier Vik, som også sitter i OVAL, Opplysningsutvalget for VA-ledningsnettet.

– Løsningen for å håndtere de vannmengdene Norge står overfor i de kommende årene, er større rør og utskifting av et avløpsnett som grunnet slitasje har store lekkasjer. Landsgjennomsnittet for fornyelse av vann- og avløpssystemer ligger på 0,44 prosent per år, og det er skremmende lavt. Enkelte kommuner er godt i gang med utskifting, men altfor mange henger etter, sier han.