Administrende direktør Jon Karlsen i Glava sier det er viktig for bedriften å satse i Norge.

Glava investerer tungt i norske anlegg - skal spare millioner med ny pakkerobot

Glava har tatt i bruk en ny pakkerobot for himlingsprodukter ved fabrikken i Askim. Investeringen føyer seg inn en rekke andre tunge satsinger i Norge de siste årene. 

– Vi går mot strømmen og har gjort investeringer på flere hold i Norge de siste årene. Svært store investeringer, faktisk, sier Glava-sjef Jon Karlsen.

Glava moderniserer fabrikken i Stjørdal for 130 millioner kroner, og for bare noen uker siden startet altså innkjøringen av et nytt automatisert pakkeanlegg for takhimlinger utviklet av Askim-bedriften Dynatec.

Sparer 4,4 årsverk
Investeringen i Østfold er på 12,5 millioner kroner. Til sammen har Glava brukt rundt én milliard kroner på sine norske anlegg de siste årene.

– Skal vi være konkurransedyktige med de høye lønnskostnadene vi har her i landet, så vi må hele tiden bli mer effektive og rasjonelle i driften vår. Da er det også helt nødvendig å kutte lønnsutgiftene, sier Karlsen.

Den nye pakkemaskinen i Askim har redusert behovet for arbeidskraft ved fabrikken med til sammen 4,4 årsverk.

Det utgjør en innsparing på cirka tre millioner kroner årlig. Nedbemanningen skjer gjennom naturlig avgang.

– Den umiddelbare paybacken vår ligger i disse tre millionene, men for oss er det vel så viktig å investere i nytt utstyr og kompetanse som gjør at vi klarer å ligge i front på produktegenskaper. Vi skal ha utstyr til å produsere de aller beste produktene, og investeringen i Stjørdal er nettopp en slik investering, sier Karlsen

Han er ikke i tvil om at det er riktig strategi for Glava å investere på anleggene i Norge.

– Norge har alltid vært vårt hjemmemarked. Vi kjenner de norske forholdene, det er her vi bor og det finnes masse god kompetanse her. Og ikke minst så gir det oss nærhet til markedet, sier Karlsen. 

- Trend at flere satser i Norge

I Norsk Industri er de svært positive til at Glava satser i Norge. Bransjeorganisasjonen ser også en lignende trend blant flere andre store norske industriaktører.

– Inntil for kort tid siden så er det helt riktig som Jon Karlsen sier, nemlig at det var mot strømmen å investere i Norge. Men nå ser vi at det er mange andre i industrien i Fastlands-Norge som også våkner og investerer på hjemmebane. Hydro, Yara, Finnfjord og Borregård er, i tillegg til Glava, noen av eksemplene, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri.

Styrket av svekket krone
Han sier optimismen i norsk fastlands-industri trolig har blitt fremskyndet av at både oljeprisen og den norske kronen har svekket seg.

– Ting går i bølger, og det er uvisst hvor lenge dette varer. Men fremtiden ser uten tvil lysere ut for norske industribedrifter enn den har gjort på lenge, noe også tilbakemeldingene fra våre medlemmer tyder på. Det er mange som er optimister både vegne av seg selv og industrien, sier Langeland som er skråsikker på at industri også er liv laga i Norge i fremtiden.

– Vi vil komme til å trenge enda mer av det for å sikre velferd og verdiskapning. Derfor er det veldig gledelig at Glava velger å investere i sine norske anlegg, avslutter Langeland.

Kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri er glad for at Glava og andre industriaktører satser i Norge.