Menneskene som avgjør

Det finnes en del virksomheter som dessverre ikke har så mye å skryte av når det gjelder rekruttering av lærlinger og unge medarbeidere. Heldigvis finnes det også mange som satser etter teorien om at det er menneskene som skaper virksomhetene og at det å hele veien rekruttere folk som er på vei inn i næringen er viktig for å bygge kultur og kunnskap.

Som kjent er det for få som ønsker å bli en del av byggenæringen og vi skulle også vært flinkere til å ta hånd om de som velger å satse inne bygg og anlegg. Mange lærlinger sliter med å finne virksomheter som reukrutterer innen deres fag. Med mange store pågående prosjekter og ikke minst mange enorme kommende oppgaver innen hele sektoren, burde det helt klart være plass til alle. Men blant annet på grunn av knallhard konkurranse velger en god del virksomheter å kutte slike kostander og satse på de som gir best uttelling her og nå og ikke er så opptatt av å bygge kunnskap for fremtiden.

Heldigvis finnes det unntak - mange er også veldig flinke. Vi kunne her på bygg.no torsdag fortelle om Risa som jobber for at ti prosent av alle ansatte skal være lærlinger og de øker satsingen på den unge kunnskapen fremover. Det finne mange flere som dem – og som virkelig satser på fremtidens arbeidere. Både store og små virksomheter bruker lærlinger aktivt for å bygge selskapet videre og ikke minst velger å tenke langsiktig og ta sitt samfunnsansvar. For de aller fleste vil dette selvsagt lønne seg i lengden. Skal du kunne drive godt over lang tid må man hele veien tenke på rekrutteringen og bygge opp ny kunnskap samtidig som man har med noen med mer erfaring på laget som bringer kulturen videre. Det er heldigvis fortsatt mange som erkjenner at det er de menneskelige ressurser som bygger verdier – både på kort og lang sikt.

I januar presenterte kunnskapsdepartementet sine nye forslag lærlingekrav som skal stilles av offentlige byggherrer. Her ønsker regjeringen å endre reglene slik at det offentlige skal kreve bruk av lærlinger på offentlige anbud. I tillegg foreslår de at det skal være lærlinger tilknyttet det konkrete prosjektet, og kravet om å ha lærlinger gjelder både norske og utenlandske bedrifter. Da vil det bli stor etterspørsel etter lærlinger. Det er fortsatt noe usikkert hvordan dette forslaget vil ende opp til slutt – men at det blir strengere regler rundt bruk av lærlinger på offentlige oppgaver er helt sikkert. Så får vi se hvordan dette slår ut. Det er jo heller ikke et utømmelig marked av lærlinger – men det at man nå velger å gå for et skikkelig lærlingeløft vil i seg selv være et viktig element for dem som vurderer å ta en yrkesfaglig utdanning.