Statsbygg planlegger landets beste klimabygg

Nytt bygg ved Høgskolen i Hedmark skal etter planen ha absolutt null utslipp av klimagasser.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider.

Statsbygg planlegger det som kan bli landets mest klimavennlige bygg på Campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmark.

– Klimaendringer er vår største miljøutfordring og byggenæringen må være en del av løsningen. Vi går foran med et bygg som har lavest mulig klimagassfotavtrykk, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen.

Verdensledende

Det nye Campus Evenstad-bygget er et pilotprosjekt i Forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB). Det blir, ifølge Statsbygg, trolig det første moderne bygget som har oppnådd så lave klimagassutslipp i Norge - og kanskje i hele verden - dersom målet nås.

Prosjektet vil prøve ut nye ventilasjonsløsninger som utnytter naturlige drivkrefter og minimerer vifte-energien, som er en stor energityv. I tillegg skal kortreiste tre-baserte løsninger fra bæresystem til akustikkløsninger og varmeisolasjon bidra til klimakutt.

Unikt prosjekt

Alle løsninger vurderes også med hensyn til klimagassutslipp som går med til oppføring på byggeplass, materialer og drift av bygget, noe som er helt nytt i norsk sammenheng.

– Dette har ikke vært gjort før. Prosjektet bryter ny grunn og vi kan derfor ikke være sikre på at vi kommer helt i mål. Men vi skal strekke oss langt for å finne innovative løsninger og materialer med lavest mulig klimagassutslipp, sier Nikolaisen i pressemeldingen.