LØNN OG STATUS. Sivilingeniør Petter Hassel i Norconsult hevder at lønn og status er de viktigste årsakene til at mange ingeniører søker seg til oljebransjen. – Spesielt lønningene i det offentlige bør opp for å tiltrekke seg godt kvalifisert personell, sier han.

Truls Tunmo

Tror ikke oljenedgang vil gi ingeniørløft for byggenæringen

Oljesektoren er i en periode med lavkonjunktur,og mange ingeniører forsvinner fra industrien. Men flukten trenger ikke være ensbetydende med et oppsving i bygg og anlegg.

NITOs behovsundersøkelse for 2015 ble offentliggjort i slutten av januar, og undersøkelsen viser at mange ingeniør-arbeidsgivere tror det vil bli enklere å få tak i kvalifisert arbeidskraft de neste tre årene.

Ifølge undersøkelsen vil behovet for ingeniører være størst i bygg og anlegg.

Sivilingeniør Knut Hassel, som tidligere har jobbet mange år innenfor oljeindustrien, har vært i Norconsult i tre år.

Han tror ikke byggenæringen vil få gratishjelp av en lavkonjunktur i oljesektoren.

– Noen av de ingeniørene som nå mister jobbene sine i oljeindustrien, søker seg riktignok over til for eksempel bygg- og anlegg. Men det er midlertidig. Så fort oljekonjunkturen snur igjen, søker de samme ingeniørene seg tilbake. Dette er et tradisjonelt mønster, sier Knut Hassel til Byggeindustrien.

Interessante oppgaver

Han påpeker samtidig at flere bedrifter i byggenæringen, deriblant sin egen arbeidsgiver Norconsult, har en rekke interessante arbeidsoppgaver å tilby ingeniørene. Men han mener bransjen kan bli flinkere til å skape blest om seg selv, spesielt med tanke på de enorme investeringene som venter innen samferdsel de neste tiårene.

– Offentlige byggherrer har en unik mulighet til å markedsføre de spennende arbeidsoppgavene som ligger i prosjektene. Når man kommer fra oljeindustrien eller har annen nødvendig kompetanse, finnes det mange spennende oppgaver innenfor landbasert industri, bygg- og anlegg og energi. Men det er ingen tvil om at tiltrekningen mot oljesektoren også har med lønn å gjøre. Derfor bør lønningene i offentlig sektor økes for å gjøre andre markeder mer interessante for ingeniører. Da blir det større muligheter til å rekruttere godt kvalifisert personell, sier Hassel.

Et frynsete rykte er også en utfordring for byggenæringen i kampen om ingeniørene. Så sent som i fjor høst viste en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av BackeGruppen at tre av fire nordmenn under 30 år mener bygg- og anlegg har lav status.

– Status er sammen med lønn en viktig årsak til at veldig mange ingeniører søker seg til oljeindustrien, mener Hassel.

– Frykter for fremtiden

Petter Erstad i NITO.

Selv med en lavkonjunktur i oljebransjen og optimisme blant en rekke ingeniørarbeidsgivere i andre næringer, tror heller ikke leder for NITOs fagutvalg for bygg- og anlegg, Petter Erstad, det blir lett for bransjen å rekruttere nok ingeniører de neste årene.

Han frykter dessuten at situasjonen kan bli stadig mer utfordrende på sikt.

– Jeg tror bygg- og anleggsfagene vil slite med å rekruttere ingeniører de neste årene. I hvert fall tror jeg at man vil se at det kan bli utfordrende å få tak i ingeniører som ikke har spesifikk kompetanse innen spesielle fagfelt for å dekke behovet. For eksempel er VA-segmentet et område som jeg tror kan slite litt med dette, sier Petter Erstad til Byggeindustrien.

– Ikke spennende nok

Han mener det må jobbes aktivt på et bredt plan for å gjøre ingeniøryrket innenfor bygg- og anlegg mer attraktivt å velge.

– Vi klarer per i dag ikke å rekruttere ingeniører fra bunnen av, og det skyldes nok blant annet at bransjen ikke har klart å gjøre det spennende nok å velge denne retningen, sånn som de har klart å gjøre det i IT-bransjen og i oljesektoren, sier Erstad.

Ifølge NITOs fagutvalgsleder må det brukes mer ressurser for å få ungdom til å utdanne seg til bygg- og anleggsingeniører.

– Oljeindustrien har hatt stor etterspørsel etter ingeniører, men så har de også hatt spennende, lærerike og interessante oppgaver å tilby. Vi har nok vært for dårlige til å gjøre faget vårt mer attraktivt slik at vi kan rekruttere på alle nivåer. Det er alt for tidlig å si om landet må finne andre økonomiske ben å stå på enn oljen, mener Erstad.

– Skriker ikke etter jobb

Han hevder at bygg- og anleggssektoren ikke blir et område hvor nye ingeniører skriker etter jobb.

– I vår bransje har vi ikke et marked som tilsier dette. Jeg tror nok at vi vil ligge på samme nivå som nå i de nærmeste årene, og at det vil være en stor etterspørsel etter ingeniører. For eksempel vil dette gjelde i VA-segmentet.

Erstad mener i likhet med Knut Hassel at lønnsnivået i offentlig sektor kan være en årsak til rekrutteringsvansker.

– Vi ser at enkelte kommuner tilbyr rundt 100.000 kroner mer enn andre kommuner for samme type stilling med likt kompetansekrav. Da kan det jo ikke være lett å rekruttere folk, sier Erstad.

Demper dystre spådommer

Adminisrerende direktør i Rådgivende ingenørers forening Liv Kari Skudal Hansteen mener leder for NITOs fagutvalg for bygg- og anlegg, Petter Erstad, tegner et gråmalt bilde av ingeniørsituasjonen i bygg og anlegg.

– Vi har på mange områder faktisk veldig god ingeniørrekruttering til rådgiverbransjen i dag. Utfordringen er ikke ingeniørrekrutteringen generelt, men knyttet til spesialistene. Innenfor noen av fagområdene som for eksempel VA, jernbane og geologi- og geoteknikk-fagene, er vi derfor bekymret for rekrutteringen, sier Liv Kari Skudal Hansteen til Byggeindustrien.

RIF erfarer likevel at bransjen er attraktiv.

– Bygg- og anleggsnæringen har mange spennende oppgaver som vil bidra til at det blir attraktivt å søke denne retningen for ingeniører, mener Hansteen.

Hun påpeker at ingeniørkapasiteten i næringen også har stor sammenheng med investeringene som blir realisert.

– Dette skaper en forutsigbarhet for å bygge opp kapasitet og planlegging av ressursene. Og jeg vil understreke at det er mange spennende prosjekter i bygg- og anlegg fremover, for eksempel innen energidistribusjon og fornybar energi. I tillegg ligger det mange spennende prosjekter innen lufthavner, og vei- og jernbane i NTP som frem mot 2023 inneholder investeringer på 500 milliarder kroner, sier Hansteen.

POSITIV. RIF-leder Liv Kari Skudal Hansteen mener Petter Erstad i NITO tegner et noe gråmalt bilde av ingeniørrekrutteringen til bygg- og anlegg.