Arbeidsmarkedskriminalitet er blitt et stadig større problem, ifølge den frivillige organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF). Illustrasjonsfoto.

Drukner i arbeidslivskrim-saker – utroper byggebransjen til versting

Veksten av arbeidslivskriminalitetsaker har vært eksplosiv fra 2013 til 2014, ifølge frivillig organisasjon.

Prosjektleder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, Georg Schjerven Hansen. Foto: Privat

– Byggebransjen er sammen med renholds-, hotell- og restaurant-bransjen de bransjene som oftest er representert i sakene som havner hos oss, sier prosjektleder Georg Schjerven Hansen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) til Byggeindustrien.

Dagbladet skrev onsdag om den frivillige organisasjon som bistår flyktninger og innvandrere med alt fra NAV, skole, oppholdstillatelse til tvangsekteskap og æresrelatert vold.

Men de siste årene har en større og større del av arbeidet gått med til saker om arbeidskriminalitet og sosial dumping.

Eksplosiv økning

Mens SEIF i Oslo hadde 272 henvendelser som gjaldt arbeidskriminalitet i 2013, så viser foreløpige tall at SEIF hadde over 400 henvendelser om dette i 2014.

Utviklingen så langt i 2015 har også vært dyster.

Bare ved Oslo-kontoret alene har de i januar hatt 22 saker, altså mer enn én ny sak for hver arbeidsdag.

Også SEIF-kontroene i Bergen, Kristiansand, Ålesund, Stavanger og Trondheim opplever større pågang om arbeidslivskriminalitet.

– Sakene vi får inn gjelder alt fra uverdige boforhold og lange arbeidsdager til manglende sikring og kritikkverdige lønnsforhold. Byggebransjen er allmenngjort, men det er mange som får betalt langt mindre enn hva de har krav på, sier Hansen.

30 kroner timen

Det er ikke uvanlig at det trikses med dokumentasjon og SEIF har ifølge Dagbladet møtt på arbeidstakere som har fått lønninger ned i 30 kroner timen.

– Vi ser ofte lønningslister som tilsynelatende ser ok ut, men som ikke stemmer overens med det faktiske antallet arbeidstimer som er lagt ned. Andre steder mangler lønningslippene helt, og lave lønninger betales svart.

Flere arbeidere får ifølge Hansen trusler når de klager på forholdene, både om vold og trusler om å bli saksøkt av firmaene.

– Alene står arbeiderne i praksis helt uten rettigheter, sier Hansen til Byggeindustrien, og utpeker samtidig byggenæringen som en verstingbransje.

– Ja, det er en av de verste bransjene. Men vi har sett en jevn økning i flere bransjer, noe som henger sammen med at store deler av Europa er i krise og at mange sårbare mennesker er blitt enkle å utnytte.

«Grumsefirmaer»

– Er det useriøse selskaper nede i verdikjeden som utgjør problemet, eller gjelder dette de store selskapene også?

– Vi møter på mange «grumsefirmaer» langt nede i verdikjeden, men ikke utelukkende det. Det finnes også noen store og tilsynelatende seriøse aktører. Uansett har de store firmaene som bruker små underentreprenører en plikt til å påse at alt foregår som det skal nedover i kjeden, sier Hansen.

Sammenligner Norge med Qatar og Kuwait

Til Dagbladet sier han at Norge i stadig større grad begynner å ligne på land som Kuwait og Qatar med en ny tjenerklasse.

– Folk som får beskjed om at de ikke har rett til noen ting. De skal bukke og takke, og være glad for at de i det hele tatt er her, sier Hansen til avisen.

Til Byggeindustrien utdyper han hvorfor han sammenligner Norge med Kuwait og Qatar:

– Åpne grenser og fri flyt av arbeidskraft i Europa fordrer at de som står på bunn i systemet blir satt i stand til å hevde rettighetene sine. I dag er det noe som mangler fullstendig i myndighetenes tilnærming til problemet. En utenlandsk håndverker som ikke kan språket stiller fryktelig svakt når han skal hevde sin rett, mener Hansen. 

- Aktsomhetsnivået må opp

Arbeidslivskriminalitet har stått høyt på agendaen hos flere bransjeforeninger i byggenæringen de siste årene.

Senest under Utleieforeningens utleiekonferanse på Gardermoen onsdag var seriøsitet og arbeidslivskriminalitet ett av hovedtemaene. 

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, fortalte blant annet om "Enkelt å være seriøs"-satsingen til BNL, en  veileder til en mer årvåken og seriøs bransje.

– Aktsomhetsnivået må opp, slo Sandnes fast under Utleiekonferansen.

BNL-direktør Jon Sandnes under Utleiekonferansen 2015. Foto: Sindre Sverdrup Strand