Børve & Borchsenius dømt til å betale millionerstatning

Arkitektkontoret Børve & Borchsenius er i Nedre Telemark dømt til å betale 6,6 millioner kroner til Osebakken Utvikling AS.

Sakens kjerne er utviklingen av boliger i bygget som tidligere huset Osebakken videregående skole i Porsgrunn. Alfa-gruppen kjøpte bygget av Telemark fylkeskommune, dannet utviklingsselskapet Osebakken Utvikling og engasjerte Børve & Borchsenius til å tegne og prosjektene leilighetene. Det samme arkitektkontoret hadde utarbeidet reguleringsplanen for fylkeskommunen. Her prosjekterte arkitektene parkeringsløsninger ved siden av bygget.

– I forbindelse med igangsettingssøknaden så kom det for en dag at parkeringa måtte skje i et underjordisk parkeringsanlegg, sa advokat for Osebakken Utvikling Arnt Olaf Stillerud til Telemarksavisa tidligere i høst.

Han påpekte at de burde ha formidlet dette til hans klient på et tidlig tidspunkt siden det var arkitektkontoret selv som hadde lagget reguleringsplanen. Utbygger krevde 14 millioner kroner av arkitektene for kostnader til underjordisk parkeringsanlegg, prisavslag til kjøpere og andre kostnader.

- Etter rettens syn utviste Børve og Borchsenius erstatningsbetingende uaktsomhet under utøvelsen av sitt oppdrag for Osebakken Utvikling, hvilket for så vidt ikke er bestridt av arkitektkontoret. Retten mener videre at Børve og Borchsenius' unnlatelser representerer et markert avvik fra en forsvarlig handlemåte, og arkitektkontoret er vesentlig å bebreide, heter det i dommen fra tingrettsdommer Berit Nerva som Telemarksavisa gjengir.

- Vi vil vurdere dommen og premissene for denne sammen med vårt forsikringsselskap. Etter det vil det bli tatt stilling til en eventuell anke, sier daglig leder/siv.ark.mnal Jan Olav Horgmo i Arkitektkontoret Børve og Borchsenius i en kommentar til Byggeindustrien.