ROPER VARSKU: - Slurv og forglemmelser med fasadene er et økende problem når vi skal montere solskjerming på nye bygg. Våre montører opplever rett som det er at det blir jukset med materialvalget bak fasadekledningen, for å spare tid og penger, sier salgs- og markedssjef Frode Syvertsen i Kjells Markiser. (Foto: Ådne Homleid)FASADESLURV: Bildet viser en kassettmarkise hvor den øvre festeskruen har begynt å slippe og det viser en tydelig glippe mot vegg i overkant. Denne markisen har tre meter lange armer. – I utrullet tilstand skal det ikke mye vind til før markisen vil kunne løsne helt og falle ned, sier Frode Syvertsen i Kjells Markiser. (Foto: Kjells Markiser)BAK FASADEN: Slik så veggen ut bak fasadeplatene på et nytt boligprosjekt. Den gule slangen er en gassledning, som ifølge montørene i Kjells markiser ikke var montert slik den skulle etter anvisningene. I dette tilfellet er det montert en pergola over veranda, men den gir ikke tilstrekkelig beskyttelse mot sol og nedbør. Beboerne ønsket derfor bedre solskjerming. En 2" x 8" plank liggende bak fasadeplatene, under den gule gassledningen, ville spart huseier og solskjermingsleverandør for masse ekstra kostnader og jobb. (Foto: Kjells markiser)LØS SKRUE: Bildet viser den den faste pergolaen som var montert av utbygger. Man ser at denne er begynt å løsne fra vegg. Dette produktet har ikke samme nedpresset som man får ved en markise, men har allikevel løsnet, noe som viser at spikerslag er underdimensjonert. (Alle foto: Kjells Markiser)

Frykter fasadeslurv vil gi alvorlige ulykker

En rekke bygg mangler tilstrekkelig innfesting for solskjerming, hevder Norges største solskjermingsleverandør Hunter Douglas. De frykter forglemmelser og slurv fra arkitekter og entreprenører kan føre til alvorlige ulykker. (Se eksempler i bildekarusell)

Den internasjonale solskjermingsgiganten Hunter Douglas har to divisjoner i Norge. Både Kjells Markiser, som dekker forbrukermarkedet, og Vental som betjener yrkesbygg-/prosjektmarkedet, rapporterer om store utfordringer når de skal montere solskjerming på nye bygg.

– En voksende andel av nye yrkesbygg og boliger, som omfatter både leilighetskomplekser og eneboliger, mangler rett og slett tilstrekkelig innfesting for solskjerming. Konsekvensen kan bli at vi ikke får montert skjerming i det hele tatt, eller at det må gjøres omfattende og kostbare tiltak forut for montasje, sier salgs- og markedsdirektør Frode Syvertsen i Kjells Markiser til Byggeindustrien.

Roper varsku
Han roper nå et kraftig varsku om problemet, som han mener er økende. Syvertsen mener ansvaret i hovedsak ligger hos arkitekt eller entreprenør:

– Enten har ikke arkitekten hensyntatt innfestingen i prosjekteringen, eller så har entreprenøren slurvet eller tatt snarveier under oppføringen av bygget. Våre montører opplever rett som det er at entreprenøren jukser med materialvalget bak fasadekledningen i forhold til hva som er beskrevet, for å spare tid og penger, sier Syvertsen.

Kan gi alvorlige konsekvenser
Han påpeker at problemet er stort for utvendige persienner på yrkesbygg og boligbygg, men også på eneboliger/rekkehus.

– For terrassemarkiser er viktigheten av god innfestning enda større på grunn av kreftene det må tåle når vinden tar tak i de store markiseduk-arelene. Det er med andre ord snakk om store momentkrefter, påpeker Syvertsen.

Dersom en stor markise skulle løsne og falle ned fra veggen, kan konsekvensene bli alvorlige.

– En markise for bolig kan fort veie opp mot 100 kilo, mens «proffmarkiser» på uterestauranter kan veie over det dobbelte. Skadene kan bli omfattende, og i verste fall dødelige, hvis en slik markise skulle falle ned, selv også med lavere vekt.

– Entreprenører jukser
Ifølge montør Trond Helge Strand i Kjells Markiser, opplever de ofte at entreprenørene tar snarveier.

– Vi har erfart at entreprenørene jukser når det gjelder moduler 60/60-stendere, og spesielt hvor man bruker fasadeplater. Modulen finnes inne i konstruksjonen, men for å spare penger kappes ikke platene til for å passe modulen, men man setter et tommebord på høykant og skrur platene på disse. Dette er godt nok for platen, men ikke for markisene. Det blir også et tomrom mellom lekter og plater inn til stender der hvor det er fulgt stender noe som kan gi platebrudd.

Han peker også på trehus med tilsynelatende synlige spikerslag og liggende panel.

– Dette er heller ikke plankekjøring som de fleste ville tro. Her er det ofte brukt I-bjelker i stedet for 2"x6" noe som heller ikke gir godt nok feste, sier han.

Kan påvirke TEK
Odd Borgos, som er salgssjef i Vental, peker på flere andre solskjermingsutfordringer.

– Når en urovekkende stor andel av nye yrkesbygg som er utført etter TEK10 har mangelfull eller fraværende innfesting for solskjerming, kan det påvirke byggets krav til TEK10. Montering av solskjerming i ettertid øker ofte risikoen for perforering av vindsperre og plast og kan føre til punktering. Dermed oppnår ikke bygget TEK10-kravene til tetthet, sier Borgos.

– I tillegg bør det planlegges for strøm ute på vegg for å forhindre punktering av bygg ført opp etter TEK10- og TEK13. Det skjer altfor sjelden, legger han til.

Glassfasader
Borgos peker også på at bygg med glassfasader og det han kaller «pappbygg» kan by på problemer:

– På en rekke yrkesbygg er trelags glassfasader utbredt, noe som krever en dypere profil. Det gir større avstand mellom vår innfestingsbrakett og feste for skruer, dermed øker faren for glassbrekkasje. Konsekvensen er at fasadeleverandøren må ha med ferdige innfestingspunkter hvor vi kan feste våre produkter, noe som ikke alltid skjer.

– Altfor mange bygg har dessuten skum eller andre materialer uten tilstrekkelig festemuligheter bak fasadekledningen. Da må vi ofte sette opp en 2x8”-bjelke eller tilsvarende på fasaden for å gi skikkelig feste for å ta av de store momentkreftene fra vind som markiser normalt blir utsatt for. Slike løsninger gjør seg ofte estetisk dårlig på nye fasader, sier han.

EBA og Arkitektbedriftene
Byggeindustrien har vært i kontakt med både Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og Arkitektbedriftene, og de sier følgende om Kjells Markiser og Ventals bekymringer:
– Dessverre kan vi ikke gi spesifikke kommentarer til denne saken, utover at det kan være mange årsaker til at det oppleves at arbeid med fasade er mangelfullt. Det kan være alt fra manglende kvalifikasjoner, kravspesifikasjon eller prosjektledelse, sier administrende direktør Kari Sandberg i EBA.

Heller ikke Arkitektbedriftene ønsker å uttale seg om de konkrete problemstillingene knyttet til byggteknisk prosjektering, på vegne av sine medlemmer. – Men på generelt grunnlag vil vi likevel påpeke viktigheten av at det i prosjektene tilføres tilstrekkelig ressurser og kompetanse for prosjektering og koordinering av de ulike aktørene i byggeprosjektet, sier kvalitetssjef Geir-Egil Paulsen i Arkitektbedriftene.

Alle bildene i bildekarusell viser eksempler fra et nybygg hvor det allerede var montert en markise, men hvor montørene til Kjells markiser/Vental måtte foreta omfattende utbedringer.