Rekordbillig å låne penger i Norge

Det uventede rentekuttet i eurosonen kan bidra til at renta i Norge holder seg nær et rekordlavt nivå i flere år.

Bare én gang siden årtusenskiftet har det vært billigere å låne penger i Norge enn nå, skriver Aftenposten.

I år ligger det an til at den reelle lånekostnaden bare blir 0,7 prosent av lånet. Etter at Norges Banks rentepolitikk ble lagt om i 1999, er det bare i 2010 at den reelle lånekostnaden har vært lavere.

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at realrenta etter skatt vil stige til 1 prosent neste år og i 2016, før den deretter vil falle til 0,8 prosent i 2017.

Det er den uventede nedsettelsen av styringsrenten til Den europeiske sentralbanken fra 0,15 til 0,05 prosent som smitter over på Norges Bank og etter alt å dømme sørger for at det vil ta lengre tid før renta settes opp i Norge.

Deler optimismen

Mange økonomer deler SSBs syn. Både sjeføkonom Steinar Juel i Nordea og seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener at en økning av den norske styringsrenta ikke kommer før tidligst i løpet av 2016. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank vil ikke utelukke at renta kan bli satt ned i 2015.

Norges laveste

Fredag meldte Sparebank 1 i Telemark at de setter ned boligrenta til 2,95 prosent nominell rente, eller 3,03 prosent effektiv rente. Nedsettelsen vil tre i kraft fra mandag. Det er etter alt å dømme den laveste boliglånsrenta i Norge noensinne, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg har vært banksjef her i snart 30 år, og kan ikke huske at renten noen gang har vært så lav, sier viseadministrerende direktør Peter P. Prebensen i Sparebank 1 Telemark.

Tilbudet gjelder kunder under 34 år. De som er eldre, får en rente på 3,25 prosent, og kundene må ha en viss tilknytning til Telemark, ifølge banken.

– Bytt bank

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank tror at hvis de mindre bankene begynner å sette ned rentene sine, så vil de store komme etter. Han kan heller ikke huske at boliglånsrenta i Norge har vært så lav.

Forbrukerdirektør Randi Flesland sier at det ikke er noen grunn til at de store bankene skal ha høyere renter enn de små. Hun mener at kundene bare har en ting å gjøre hvis storbankene ikke reagerer.

– Jeg kan bare anbefale kundene å bytte bank, sier Flesland. (