Ny gullalder for betongplattformene?

Mange mener at den norske betongbransjen hadde sin absolutte gullalder på 1980 og 1990-tallet - da Condeep-plattformene ble slept ut fra Hinnavågen i Stavanger med jevne mellomrom.

Disse enorme betongkonstruksjonene satte den norske byggenæringen på verdenskartet, og man utviklet konstruksjoner man tidligere ikke trodde var mulig å realisere med betong. Den norske betongekspertisen var verdensledende på dette feltet og har vært med på å definere det norske oljeeventyret og dermed rikdommen Norge lever godt av i dag. Condeepene løftet den norske betongkompetansen til et helt nytt nivå – og det har man høstet mange nyttige erfaringer fra også siden.

På midten av 1990-tallet mistet betongplattformene sitt marked– andre og rimeligere oljeinstallasjoner ble prioritert av markedet. Dermed gikk også det norske olje-betongeventyret sakte mot slutten. Det skulle gå mange år før nye betongkonstruksjoner av tilsvarende kaliber så dagens lys.

Nå spår Kværner at en ny gullalder for betongplattformene kan være på vei. Ingenting ville være bedre for både den norske betongbransjen og hele byggenæringen. Næringen trenger slike kompliserte og banebrytende konstruksjoner å bryne seg på. Denne typen konstruksjoner krever solid kunnskap og vil genere mye innovasjonsarbeid. For betongplattformene må selvsagt vise seg å være både effektive å bygge og være økonomisk bærende.

Siden den siste Condeepen forlot Hinnavågen har den norske kompetansen blitt benyttet flere steder utenlands, først og fremst av Kværner. De har bygget 26 betongplattformer, den siste skal til Canada, og de har tidligere også blant annet levert til både Russland og Italia. Dermed har også kunnskapen rundt betongplattformene hevet seg enda noen hakk og ny teknologi har kommet til.

Nå håper vi de får rett i sine spådommer. Med stadig nye petroleumsfunn i værharde strøk vil det bli et behov for betongplattformene igjen. Vi har sett en gryende interesse, og denne nå i ferd med å skyte fart.

Vi trenger noen nye fyrtårnprosjekter i den norske betongbransjen – og nå kan det komme mange.