Myndighetene signaliserer at det bør gjøres en ny vurdering av dagens praksis med innstøping av sprinklerrør basert på en utredning som omhandler konsekvenser for vannskader, installasjonskostnader og estetikk. Illustrasjonsfoto.

Ny vurdering for innstøping av sprinklerrør

Kravet om utskiftbarhet er ikke relevant for rør til sprinkleranlegg. Likevel vil myndighetene gjøre en ny vurdering av dagens praksis med innstøpning av sprinklerrør.

Dette fastslår og varsler Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) i et brev til Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL) og Gjensidige Forsikring.

Byggeindustrien kunne i nr. 9 i år melde at NRL og Gjensidige hadde sendt en bekymringsmelding til Dibk hvor man fryktet for mer vannskader etter at veiledningen til TEK 10 i april i år ble endret slik at det nå er tillatt å støpe inn sprinklerrør.

Her henviste man til skadepotensialet knyttet til alle rørskjøter som nå tillates innstøpt. De to aktørene mente videre at det ikke var samsvar mellom endringene i veiledningen og forskriftsteksten hvor det skal legges til rette for enkelt vedlikehold av vanninstallasjoner, og at vanninstallasjoner skal være lett utskiftbare.

Ingen grunn til endring

Direktoratet skriver i sitt svarbrev at i veiledningen til TEK i perioden 1997-2010 stod det at prosessanlegg, sprinkleranlegg og varmeanlegg ikke regnes som del av sanitæranlegget, og følgelig ikke omfattes av kravet om vannskadesikring. Denne formuleringen ble imidlertid ikke videreført i veiledningen til TEK 10. Direktoratet mener at det i dag ikke foreligger dokumentasjon som skulle tilsi endring av tidligere veiledning og praksis som følgelig gir unntak for sprinkleranlegg. Man begrunner dette med at de krav som ligger i sprinklerstandardene, ivaretar krav til vannsikring.

«Ikke relevant»

Når det gjelder TEK 10-kravene om at vanninstallasjoner skal være lett utskiftbare, står det i veiledningen sprinkleranlegg og andre slokkeinstallasjoner som er en forlengelse av de ordinære vanninstallasjonene og utført med tilsvarende produkter som disse, omfattes i den grad det er relevant. Direktoratets vurdering er at kravet om utskiftbarhet ikke er relevant for rør til sprinkleranlegg som følgelig kan støpes inn i samsvar med gjeldende norske standarder og produktinformasjon.

Signaliserer ny vurdering

Dibk skriver i sitt brev at det likevel bør gjøres en ny vurdering av dagens praksis med innstøping av sprinklerrør. Det signaliseres at det skal bli gjennomført en nærmere utredning som grunnlag for vurderingen. Denne skal omhandle blant annet konsekvenser for vannskader, installasjonskostnader og estetikk. Dessuten vil man se hvordan regelverk, standarder og praksis er i andre land samt hvordan utviklingene r for nye produkter.

Vannskadesikre løsninger

Direktoratet påpeker at det selvsagt er opp til tiltakshaver med sine rådgivere å vurdere og å avgjøre om sprinklerrør skal støpes inn, og at det er mulighet til å velge løsninger med bedre kvalitet enn minimumsnivået.

Avslutningsvis signaliserer Dibk positiv holdning til den pågående utviklingen av vannskadesikre løsninger for skjult sprinklerrør som for eksempel systemer for rør-i-rør.