Offentlige anskaffelser

StedOslo, Norge
ArrangørTekniske Foreningers Servicekontor
Fra16.09.2014
Til17.09.2014
Tidspunkt

Målgruppe:
Kurset er utformet med tanke på alle som er involvert i det offentliges innkjøp av varer og tjenester, og inngåelse av bygge- og anleggskontrakter. Dette gjelder enten de er ansatte eller engasjerte av kommuner, staten eller offentligrettslige foretak. På samme måte er kurset rettet inn mot alle de som på leverandørsiden deltar i utarbeidelsen av tilbud og er med under gjennomføringen av konkurransen.

Forelesere:
Professor dr juris Lasse Simonsen

Lasse Simonsen er professor ved Det juridiske fakultet i Oslo.Han ble i sin tid stipendiat i Oslo i 1991, og tok sin doktorgrad i 1997 med avhandlingen «Prekontraktuelt ansvar», hvor blant annet de anbudsrettslige problemstillingene står sentralt. Før Lasse Simonsen begynte på universitetet var han i flere år direktør for juridisk avdeling ved Statens bygge- og eiendomsdirektorat (nå Statsbygg). I denne perioden sto han sentralt under fremforhandlingene og utarbeidelsen av en rekke norske standarder, blant annet NS 3430 og NS 3431. Før tiden i direktoratet praktiserte Lasse Simonsen noen år som advokat, og var dommerfullmektig i to år.

Advokat Arne Scott, Pacta advokatfirma AS

Arne Scott er advokat i Pacta advokatfirma AS. Han har vært partner i advokatfirma Kluge, medlem av ledergruppen i utbyggingsprosjektet for Telenors nybygg på Fornebu, leder av juridisk avdeling i Statsbygg, og advokatfullmektig i advokatfirma BA-HR.

Scott var sentral ved forhandlingene av prosjekterings- og rådgivningsstandardene; NS 8401 og NS 8402, og Norsk bygge- og anleggskontrakt; NS 8405. Scott har bred og omfattende erfaring fra foredragsvirksomhet.

Kursomtale:
Hvis ønskelig kan TFS på vegne av Advokatforeningens medlemmer, sende inn kursdokumentasjon og deltakerliste for godkjenning av kurstimer.

"Ved kgl res er det nå bestemt at offentlighetsloven med forskrift skal tre i kraft 1. januar 2009. Dette vil få store konsekvenser for håndteringen av dokumenter knyttet til offentlige anskaffelser.

Hovedregelen i loven er at alle dokumenter er offentlige, herunder tilbudene i konkurransen, protokollene som føres og beslutningsdokumentene. Det er imidlertid gjort et viktig unntak. Fram til valg av leverandør er gjort, kan tilbud og protokoll unntas offentlighet. For øvrig er det gjort unntak for opplysninger det er knyttet taushetsplikt til, og for organinterne dokumenter.

Regjeringen har nå fremmet forslag om endring av regelverket for offentlige anskaffelser, jf Prop. 12L (2011-2012). Endringen gjelder klageprosedyren og sanksjonssystemet ved offentlige anskaffelser, og innebærer at Norge implementerer EUs håndhevelsesdirektiv. De nye reglene representerer en stor omlegging av det nåværende sanksjonssystemet i Norge. Det vil bli redegjort for de nye reglene på kurset.

Forskrift nr. 402 trådte i kraft 1. januar 2007

•De nye anskaffelsesprosedyrene:

Parallelle rammeavtaler, konkurransepreget dialog, e-auksjon og dynamiske innkjøpssystemer

•De nye kunngjøringsskjemaene

•Modell for gjennomføring av forhandlet prosedyre

•Systemet for bruk av relative vekter

•Klageprosedyrene

Kursomtale

«Den nye forskriften om offentlige anskaffelser ble vedtatt ved kgl. res. den 7. april 2006, og gjennomfører EUs direktiv i norsk rett.

De nye reglene bygger i stor grad på det gjeldende regelverket, men det er innført en rekke viktige endringer. Det vil bli fokusert på de endringene som nå er lansert, så som innføring av overtredelsesgebyr ved ulovlig direkte anskaffelse, innføring av nye anskaffelsesmodeller, plikten til å tilkjennegi vektesystemer ved valg av tilbud, mer presise regler for forhandlet prosedyre, mv.

Kjennskap til det nye regelverket og de nye klagemulighetene er en absolutt betingelse for de som er involvert i offentlige anskaffelser, enten dette er på oppdragsgiver- eller leverandørsiden. Kurset foretar en bred gjennomgang av alle viktige sider ved forskriften og legger stor vekt på den praktiske anvendelsen av reglene, blant annet ved bruk av en rekke eksempler fra ulike anskaffelsessituasjoner og rettspraksis. På samme måte som under entreprisekurset, vil begge foredragsholderne delta aktivt under samtlige foredrag. Dette er en undervisningsform vi har fått meget gode tilbakemeldinger på.

Ytterligere informasjon og påmelding