Regjeringen åpner for dårligere vikarlønninger

 Vikarer kan få lavere lønn enn bedriftenes egne ansatte med endringene i arbeidsmiljøloven regjeringen legger fram onsdag.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil blant annet gi utvidet adgang til overtidsarbeid og søndagsjobbing, flere midlertidige ansettelser og nye regler for aldersgrenser.

Regjeringen ønsker også å innføre unntak for likebehandling av vikarer, noe som betyr at næringslivet har fått gehør for sitt krav om unntak fra likebehandlingsprinsippet i EUs vikarbyrådirektiv, skriver Dagens Næringsliv.

Prinsippet innebærer at vikarer skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som bedriftenes egne ansatte, noe den rødgrønne regjeringen ivret for.

Næringslivet har imidlertid krevd at også Norge må kreve de samme unntaksbestemmelsene, og blir nå bønnhørt av arbeidsministeren.

Fagsjef for Bemanningsbransjen i NHO Service Even Hagelien beskriver utspillet som "positive signaler" i en melding på Twitter.

Uenig

– Før sommeren vil jeg sende på høring et forslag til en ny forskrift der vi tar i bruk en av unntaksbestemmelsene i vikarbyrådirektivet. Vi legger oss på den samme bestemmelsen som Sverige, Danmark og Finland, sier han til avisen.

Unntaket åpner for at bemanningsbyråer kan inngå egne tariffavtaler med vikarenes fagorganisasjoner, og at en slik avtale dermed vil gjelde for vikarene uavhengig av vilkårene hos bedriftene de vikarierer i.

LO mener unntaket er et skritt i retning av et mer uorganisert arbeidsliv.

Skeptiske

Eriksson vil dessuten endre reglene for overtid, slik at arbeidsgiverne får mulighet til å innføre andre turnuser enn dem som er vanlige i dag. Nye regler for søndagsjobbing vil kunne føre til at flere butikker holder åpent enn hva tilfellet er nå. Tidligere varslet Eriksson at han vil fjerne regelen om at 70-åringer kan bli tvunget til å pensjonere seg.

Den rødgrønne opposisjonen og arbeidstakerorganisasjonene er ikke imponert over forslagene som til nå har kommet fram.

LO og Unio er misfornøyd med at fagbevegelsen ikke er tatt med på råd før forslagene kommer på bordet. Unio-leder, Anders Folkestad beskriver det som «et varslet bakholdsangrep».

Flertall

Endringene forutsetter at et flertall på Stortinget slutter opp om dem, noe regjeringen vil få med Venstres støtte.

Venstre har til nå vært positive til at regjeringen skal kvittere ut løftene om mer fleksibilitet når det gjelder arbeidstid, turnus og uttak av overtid. KrF derimot har vært langt mer skeptiske.

De to støttepartiene har så langt valgt å holde sammen i en rekke store saker, selv om de i enkeltspørsmål har gått hver sin vei. Hva som vil skje i denne saken er uvisst.