Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Eriksson innleder slaget om arbeidslivet

Fagbevegelsen stålsetter seg når regjeringen onsdag legger fram forslag til en rekke endringer i arbeidsmiljøloven.

Stikkord er utvidet adgang til overtidsarbeid og søndagsjobbing, flere midlertidige ansettelser og nye regler for aldersgrenser. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er forberedt på kjeft fra den rødgrønne opposisjonen og fra arbeidstakerorganisasjonene med LO i spissen.

Men statsråden kan også vente seg støtte. Venstre er blant dem som utålmodig har ventet på at regjeringen skal kvittere ut løftene om mer fleksibilitet når det gjelder arbeidstid, turnus og uttak av overtid.

– Hør her Robert Eriksson: Du kan regne med Venstres helhjertede støtte til fornuftige oppmykninger og tilpasninger i dagens arbeidsmiljølov slik at vi får et mer fleksibelt og mer inkluderende arbeidsliv. Sammen har vi flertall. Det må du tørre å bruke, sa Venstre-leder Trine Skei Grande under partiets landsmøte på Fornebu tidligere i år.

Flere forslag

Detaljene vil først bli kjent i sin fulle bredde når Eriksson onsdag formiddag presenterer forslagene på en pressekonferanse. Men signalene er tydelige.

Større adgang til midlertidige ansettelser skal gi rom for at flere som i dag står utenfor arbeidslivet, kan få prøve seg. Kritikerne frykter en uthuling av retten til faste stillinger.

Utvidet rett til overtidsarbeid skal gjøre det mulig for arbeidsgiverne å innføre andre turnuser enn dem som er vanlige i dag. Nye regler for søndagsjobbing vil kunne føre til at flere butikker holder åpent enn hva tilfellet er nå.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har selv varslet at han vil stramme inn loven for å gjøre det enklere for eldre å stå lenger i jobb. Bedrifters mulighet til å sette egne aldersgrenser skal fjernes.

– Vi vil stramme inn slik at ikke arbeidsgivere kan omgå hovedbestemmelsene ved å lene seg på bedriftsinterne avtaler, sa Eriksson til VG tidligere i år.

Regelen om at 70-åringer kan bli tvunget til å pensjonere seg, vil heller ikke bli stående, varslet han.

LO-motstand

Endringene forutsetter at et flertall på Stortinget slutter opp om dem. Til nå har KrF vært langt mer skeptisk enn Venstre.

Regjeringspartiene vil uansett få gjennomslag med Venstres støtte, men hvorvidt de to støttepartiene skiller lag, gjenstår å se. Til nå har de to valgt å holde sammen i en rekke store saker, selv om de i enkeltspørsmål har gått hver sin vei.

LO har gjentatte ganger uttalt skepsis til de bebudede endringene i arbeidsmiljøloven. Eriksson har hittil ikke røpet så mye, men enkelte føringer har han kommet med i tidligere intervjuer.

– Vi legger ikke opp til noen revolusjon i arbeidslivet. Det er snakk om en tilpasning til dagens virkelighet, der fleksibilitet og tilrettelegging er nøkkelord. Vi skal respektere tariffavtaler og 40-timersuken, men vi må få flere ut i arbeid. Og heltidsjobber skal være hovedregelen, varslet Eriksson under et frokostmøte i regi av LO i november.

Eriksson forsikret at det ikke blir de store omveltningene, men endringer «innenfor rammen av arbeidsmiljøloven», som han uttrykte det.