Næringsminister Monica Mæland (H) var i perlehumør da hun møtte to av Powerhouse-sjefene – Øyvind Mork (til venstre) og Klaus-Anders Nysteen - under åpningen på Kjørbo i Sandvika i dag.

Powerhouse: – En usedvanlig god og morsom prosess

Entra-sjef Klaus-Anders Nysteen og Asplan Viak-sjef Øyvind Mork er strålende fornøyd med gjennomføringen av Powerhouse-konseptet.

Byggeindustrien traff Nysteen og Mork rett før næringsminister Monica Mæland kom til Kjørbo i Sandvika for å være med på åpningen av Powerhouse.

–Dette er veldig gledelig. Det har vært en usedvanlig og morsom prosess å være med på for oss, sa administrerende direktør Øyvind Mork i Asplan Viak til Byggeindustrien i de hektiske minuttene før ferdigstillelsen av Powerhouse skulle markeres.

– Alle har dratt lasset

Mork trakk frem samtlige som har vært med i prosjektet – Skanska, Snøhetta, Hydro/SAPA, Zero i tillegg til Entra og Asplan Viak.

– Jeg har aldri vært med i en prosess hvor absolutt alle involverte har vært opptatt av å komme i mål uten å tenke på egne interesser. Alle har dratt lasset i samme retning. Det har vært det mest positive med Powerhouse, smilte Mork.

– Det umulig ble mulig

Administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen i Entra synes prosessen har vært svært lærerik å ta del i.

–Powerhouse har lært meg at det nytter å realisere det som jeg i utgangspunktet tvilte på om var mulig å gjennomføre. Stikkordet for sluttresultatet har vært at samtlige i prosjektet har dratt veksler på hverandres erfaringer. Det har vært utrolig givende, sa Nysteen til Byggeindustrien før han sammen med Mork hastet han ut for å ta i mot næringsminister Monica Mæland.

Verdenssensasjon

Aldri tidligere har et helt vanlig kontorbygg blitt rehabilitert slik at det produserer mer fornybar energi enn det bruker.

Powerhouse Kjørbo vil i løpet av en forventet levetid på 60 år dekke inn energiforbruket som var nødvendig for å produsere byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget. Bruk av blant annet energibrønner og Norges største solcelleanlegg på taket, gjør at bygget går i pluss.

Rådgivingsselskapet Asplan Viak har nylig flyttet inn i bygget:

Vår ambisjon er å være det ledende rådgivingsselskapet på energi og miljø. Jeg kan derfor ikke tenke meg et bygg som passer profilen vår bedre. Vi flytter inn i fremtidens kontorbygg – plusshus, med godt innemiljø, sa Mork.

Et unikt samarbeid

Asplan Viak, Entra, Skanska, Hydro, Snøhetta, Sapa og Zero er de syv selskapene som har jobbet sammen for å utvikle løsningene for det revolusjonerende miljøbygget. Under åpningen var toppsjefer og fageksperter fra alle samarbeidspartnerne samlet for å feire.

– Så vidt vi kjenner til er dette det første bygget i verden som har blitt rehabilitert til plusshus. Det er det unike samarbeidet fra dag én, som har gjort dette mulig, sa Ståle Rød, styreleder i Powerhouse og administrerende direktør i Skanska Norge.

Her kan du lese Byggeindustriens omtale av Powerhouse-prosjektet