Har fått konsesjon for nye kabler i Oslofjorden

​Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt Statnett konsesjon for nye sjøkabler over indre Oslofjord.

Vedtaket omfatter bygging og drift av sju 420 kVs sjøkabler og to nye muffehus på hver av forbindelsene Solberg-Brenntangen og Filtvet-Brenntangen mellom Hurum og Vestby kommuner. Forbindelsene er bygd i henholdsvis 1975 og 1958.

- Dette er viktig for å sikre folk trygg forsyning av strøm på det sentrale Østlandet i fremtiden. Nye sjøkabler vil gi et anlegg med større pålitelighet og mindre vedlikehold. Det vil også bidra til verdiskaping ved å sikre kraftutvesling til og fra Sverige, sier prosjektleder Martin Mauritzen i en pressemelding.

NVEs vedtak er i tråd med det Statnett søkte om, nemlig å fjerne seks eksisterende kabler og erstatte dem med seks nye pluss én beredskapskabel på hver av strekningene. Vedtaket omfatter også bygging av nye muffestasjoner ved Solberg, Filtvet og på Brenntangen som erstatning for eksisterende muffestasjoner. Når de nye anleggene er på drift, vil de gamle stasjonene fjernes.

Sjøkabeltraséen Solberg–Brenntangen er cirka 2,7 kilometer lang, mens Filtvet–Brenntangen er cirka 1,8 kilometer lang. Begge forbindelsene vil bli bygd for spenningsnivået 420 kilovolt (kV), men sjøkabelen mellom Filtvet–Brenntangen vil bli driftet på 300 kV inntil linjen på land er spenningsoppgradert til 420 kV.