Ingen tror Norges Bank rører renta

De fleste økonomene er sikre på at Norges Bank lar styringsrenta stå urørt på torsdagens rentemøte.

– Vi venter at Norges Bank vil holde styringsrenta uendret, og så vil de legge fram en rentebane som vi tror er ganske lik den rentebanen de hadde sist gang, sier seniorøkonom Kyrre Omdal i DNB Markets til NRK.

Det betyr at Norges Bank legger opp til uendret rente helt fram til sommeren 2015, en oppfatning som deles av sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Det skal skje ekstreme ting for at dette bildet skal endre seg. Jeg tror Norges Bank ser på norsk økonomi veldig mye på samme måte som ved siste Pengepolitisk rapport. Det er ikke fart i økonomien, men det var det heller ikke da, sa Bruce til NTB for noen få dager siden.

Men usikkerheten i norsk og internasjonal økonomi betegnes som stor. Særlig er det oljeinvesteringene, boligbygging og husholdningenes sparing i Norge som gjør økonomene usikre på hvordan Norges Bank kommer til å sette renta i månedene som kommer.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika mener norsk økonomi er i ferd med å bremse såpass at et rentekutt vil komme. Ikke allerede torsdag, men muligens i mai.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 sa til NTB før helgen at et rentekutt foreløpig sitter langt inne, men hun utelukker ikke at rentebanen blir nedjustert noe, slik at styringsrenta blir holdt uendret noe lenger enn sentralbanken signaliserte 5. desember i fjor.